foto: REUTERS/SCANPIX
Irāna sākusi urāna bagātināšanu līdz 60% līmenim  Fordo kodolobjektā
Pasaulē
2022. gada 22. novembris, 12:45

Irāna sākusi urāna bagātināšanu līdz 60% līmenim Fordo kodolobjektā

Jauns.lv/LETA

Irāna Fordo pazemes kodolobjektā, kas atrodas uz dienvidiem no Teherānas, sākusi urāna bagātināšanu līdz 60% līmenim, otrdien vēsta Irānas mediji, norādot, ka tas esot atbildes solis uz ANO prasībām pēc lielākas sadarbības.

Irāna jau bagātina urānu līdz 60% citos objektos.

Līdz 2015.gadam, kad Teherāna noslēdza vienošanos ar pasaules lielvarām par savas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, Irāna urānu bagātināja tikai līdz 20% tīrības pakāpei. Taču noslēgtā vienošanās pieļāva Irānai urāna bagātināšanu līdz 3,67%.

Kodolieročiem vajadzīgs līdz 90% līmenim bagātināts urāns.

Irāna ir informējusi Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA), ka tā sākusi urāna bagātināšanu līdz 60% līmenim Fordo kodolobjektā, vēsta ziņu aģentūra ISNA.

IAEA valde, kurā pārstāvētas 35 valstis, pagājušajā ceturtdienā pieņēma rezolūciju, kurā no Irānas prasīta steidzama sadarbība IAEA izmeklēšanā par urāna pēdām, kas atklātas trīs nedeklarētās vietās.

Irānas mediji vēsta, ka Teherāna arī būvēs jaunas centrifūgas Natanzas un Fordo kodolobjektos.

Ziņu aģentūra "Reuters" jūnijā vēstīja, ka Teherāna gatavojas Fordo izmantot modernās centrifūgas IR-6, kurās viegli nomainīt bagātināšanas līmeni.

IAEA šogad pieņēmusi jau divas rezolūcija saistībā ar minēto izmeklēšanu, kas kļuvusi par šķērsli 2015. gadā noslēgtās vienošanās atdzīvināšanai, jo Irāna pieprasījusi pārtraukt izmeklēšanu.

Irānas ārlietu ministrija pirmdien noraidīja jaunāko IAEA rezolūciju, nodēvējot to par politiski motivētu.