foto: Shutterstock
Krievijā pirmo reizi ierunājas par Vladimira Putina demisiju
Karš Ukrainā vēršas pret Vladimiru Putinu un grauj viņa neuzvaramību. Krievijas vadībā sākusies iekšējā cīņa un parādījušies tie, kas kritizē militāri politiskās virspavēlniecības rīcību.
Pasaulē
2022. gada 13. oktobris, 06:29

Krievijā pirmo reizi ierunājas par Vladimira Putina demisiju

Jauns.lv / LETA

Vladimira Putina politiskie oponenti pirmo reizi divu desmitgažu laikā par ticamu uzskata viņa demisiju. Uz neveiksmju fona Ukrainā Krievijas politiskās elites jau strīdas par to, kurš varētu aizstāt Kremļa vadītāju, raksta laikraksts "Politico".

Karš Ukrainā vēršas pret Vladimiru Putinu un grauj viņa neuzvaramību. Krievijas vadībā sākusies iekšējā cīņa un parādījušies tie, kas kritizē militāri politiskās virspavēlniecības rīcību.

"Ierēdņi tagad, šķiet, cenšas izmantot mainīgo politisko ainu. Avoti Kremlī apgalvo par publiskas nevienprātības uzliesmojumiem no Krievijas elites pārstāvju, konkrēti čečenu līdera Ramzana Kadirova un "Vāgnera" grupas vadītāja Jevgeņija Prigožina puses," laikrakstam "Politico" sacīja Krievijas ekspremjers Mihails Kasjanovs.

Mihails Kasjanovs ir pārliecināts, ka prezidenta vara var pēkšņi vājināties: "Es uzskatu, ka pēc trim četriem mēnešiem notiks kardinālas izmaiņas."

Citi Krievijas prezidenta oponenti ir pārliecināti, ka karš kļūst par pagrieziena punktu un beigu sākumu Putinam, norāda informācijas aģentūra UNIAN.

Uzņēmējs un Krievijas opozicionārs Mihails Hodorkovskis iepriekš paziņoja, ka Krievijā skaidri saskatāmas iekšējās cīņas pazīmes par varu starp divām aliansēm: "kara partijas" ar Kadirovu un Prigožinu priekšgalā un apkarojošā frakcija, kuru veido drošības iestādes. Viņš aprakstīja divus iespējamos scenārijus gadījumam, ja karš arī turpmāk Putinam būtu izgāšanās.

Pēc pirmā scenārija nometnes apvienosies un pieprasīs Putina atkāpšanos. Jaunais Krievijas līderis būs premjers Mihails Mišustins, sāksies cīņa par to, kas viņu kontrolēs.

Pēc otrā scenārija notiks sadursme starp konkurējošām aliansēm. Turklāt Hodorkovskis nav pārliecināts, ka Putins spēs pārdzīvot sava kara sekas.

Dienu iepriekš kļuva zināms, ka Krievijai beidzas munīcija kara turpināšanai. Tā uzskata britu izlūkdienests.

"Mēs zinām, un Krievijas komandieri zina, ka viņu aprīkojums un munīcija beidzas," "Deutsche Welle" citē britu izlūkdienesta vadītāja Džeremija Fleminga teikto.

Pēc viņa teiktā, Putins pieļauj daudz stratēģisku kļūdu, jo neieklausās savas pavēlniecības iebildumos.