foto: ZUMAPRESS.com
Aborta veikšana Itālijā var būt apgrūtinošs process
Sieviete protestē pret aborta aizliegšanu.
Pasaulē
2022. gada 29. septembris, 17:57

Aborta veikšana Itālijā var būt apgrūtinošs process

Jauns.lv

Aborts Itālijā ir legāls, kas ir pieņemts ar likumu, taču ārsti tomēr var izvēlēties tādu neveikt, ja to vēlas.

Tiesības pārtraukt grūtniecību Itālijā pastāv kopš 1978. gada, un Konstitucionālā tiesa to atzīst par negrozāmu likumu.

Tomēr katolicisms, kas skaidri nosoda brīvprātīgu grūtniecības pārtraukšanu, joprojām spēcīgi traucē sociālajām pārmaiņām, kā rezultātā liels skaits medicīnas darbinieku atsakās veikt abortu, lai gan likums skaidri paredz to, ka valstī ir atļauta aborta veikšana.

Tagad, kad nacionālkonservatīvā partija “”Fratelli d’Italia” (“Itālijas Brāļi”- FdI) ir uzvarējusi Itālijas vēlēšanās, ko iespējams ir veicinājis ASV Augstākās tiesas lēmums atcelt 50 gadus seno «Roe v. Wade» spriedumu, kas valstī legalizēja abortu, situāciju, attiecībā uz abortu veikšanu Itālijā, padara vēl sarežģītāku.

Itālija saviem ārstiem dod tiesības atturēties no abortu veikšanas, kas ir likumīgi pieejami visām grūtniecēm līdz pat 90 dienām pēc bērna ieņemšanas un vienas obligātās nedēļas gaidīšanas perioda.

Abortu aizlieguma atbalstītāji aizstāv visu medicīnas darbinieku tiesības atteikties no aborta veikšanas, arī farmaceitu tiesības atteikties izsniegt sievietēm avārijas kontracepcijas tabletes.

Kā jau iepriekš ziņoja portāls Jauns.lv, Itālijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanas pārliecinošu uzvaru guvusi labējo partiju koalīcija.

Visvairāk balstu ieguvusi nacionālkonservatīvā partija “”Fratelli d’Italia” (“Itālijas Brāļi”- FdI), par kuru balsojusi vairāk nekā ceturtdaļa vēlētāju, un sagaidāms, ka par nākamo premjerministri kļūs 45 gadus vecā FdI līdere Džordža Meloni, pirmā sieviete Itālijas valdības vadītāja krēslā.

Lai gan Meloni, kuras kampaņas sauklis bija “Dievs, valsts un ģimene”, paziņojusi, ka viņai nav padomā mainīt likumus, kas šobrīd regulē grūtniecības pārtraukšanu, priekšvēlēšanu laikā kreisie centās uzkurināt bažas par iespējamo abortu aizliegumu, un tā rezultātā pēc labējo uzvaras jau izskanējuši Romai adresēti starptautiski brīdinājumi.