foto: AP/Scanpix
Trīs valstu līderiem aizliegts ierasties uz Elizabetes II bērēm
Trīs valstu līderi karalienes bērēs nav gaidīti
Pasaulē
2022. gada 14. septembris, 06:45

Trīs valstu līderiem aizliegts ierasties uz Elizabetes II bērēm

Jauns.lv

Nākamās nedēļas pirmdienā gaidāmas mūžībā aizsauktās Lielbritānijas karalienes Elizabetes II bēres, bet trīs valstu galvas uz šo nozīmīgo pasākumu nudien nav gaidītas.

Ielūgumi uz karalienes valsts bērēm nav nosūtīti uz Krieviju, Baltkrieviju un Mjanmu.

Karaliene Elizabete II un Vladimirs Putins

gallery icon

Tikmēr Irāna būs pārstāvēta tikai vēstnieku līmenī, ziņo britu tabloīdi. 

Kā zināms, Apvienoto Nāciju Organizācija apsūdz Mjanmā valdošos militāros vadītājus vardarbībā pret opozīcijas demokrātijas aktīvistiem. Savukārt Irānas augstākajam līderim Ali Hamenejam ir saspringtas attiecības ar Lielbritāniju.

Tūkstošiem cilvēku Mjanmā protestē pret armijas sarīkoto valsts apvērsumu

gallery icon

Gaidāms, ka uz bērēm Londonā ieradīsies aptuveni 500 augsta līmeņa amatpersonas no visas pasaules, lai izrādītu pēdējo cieņu britu visilgāk valdījušajai monarhei.

Karalienes valsts bēres notiks 19.septembrī plkst.11 (plkst.13 pēc Latvijas laika) Vestminsteras abatijā - vēsturiskajā baznīcā, kurā iespējams uzņemt aptuveni 2000 cilvēku.

Mūžībā aizsauktās karalienes Elizabetes II zārks nogādāts Edinburgas katedrālē

Pirmdien pagājušajā nedēļā mūžībā aizgājušās Lielbritānijas karalienes Elizabetes II zārks ieradās Edinburgā. Ceļā uz katedrāli to pavadīja visi četri karalienes ...

gallery icon

Došanos uz bērēm kā pirmais apstiprinājis ASV prezidents Džo Baidens ar pirmo lēdiju Džilu Baidenu. Par ierašanos paziņojis arī Latvijas prezidents Egils Levits ar kundzi.

Nedēļas nogalē ielūgumi uz bērēm izsūtīti to valstu vadītājiem, ar kurām Apvienotajai Karalistei ir diplomātiskās attiecības. Lielākajā daļā valstu ielūgums nosūtīts valsts vadītājam un vienam pavadonim.

Cilvēki Londonā godina mūžībā aizgājušo karalieni

Ar asarām acīs šorīt pie Bekingemas, Vindzoras un Balmorālas pils pulcējās tūkstošiem cilvēku, lai noliktu ziedus un godinātu karalieni Elizabeti ...

gallery icon

Paredzams, ka uz bērēm ieradīsies vairuma Sadraudzības valstu vadītāju. Par aptuveni 24 stundu ilgu lidojumu uz Londonu paziņojusi arī Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna. Savu klātbūtni apstiprinājuši arī viņas kolēģi no Kanādas un Austrālijas Džastins Trudo un Entonijs Albaness.

No prezidentiem bērēs sagaidāmi arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, Vācijas prezidents Frenks Valters Šteinmeiers, Itālijas prezidents Serdžo Matarella, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un Brazīlijas līderis Žairs Bolsonaro. Ieradīšoties arī Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

Starp Eiropas karaļnamu pārstāvjiem, kas ieradīsies izrādīt cieņu Elizabetei II, būs arī Spānijas karalis Felipe un viņa sieva, karaliene Letīcija. Paredzams, ka Londonā ieradīsies arī Japānas imperators Naruhito, un tas būs viņa pirmais aizjūras ceļojums kopš kāpšanas tronī 2019. gadā.

Smalku viesu klātbūtnē tronī kāpj Japānas imperators un imperatrise

gallery icon

Nav sagaidāms, ka uz bērēm ieradīsies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš gan parakstījies līdzjūtības grāmatā karalienei.

Pēc 70 britu monarhijas tronī pavadītiem gadiem Elizabete II ceturtdien nomira 96 gadu vecumā.

Pirms valsts bērēm karalienes zārks Vestminsterā atradīsies četras dienas. Paredzams, ka no viņas atvadīties varētu ierasties līdz miljonam sērotāju, gaidot rindā pat 20 stundu.

Karaliene Elizabete II savā Skotijas rezidencē Balmorālā

gallery icon

Elizabete II un Edinburgas hercogs no kāzām līdz 73. gadadienai

gallery icon

Karaliene Elizabete II Rīgas pilī

Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes karaliene Elizabete II Rīgas pilī 2006. gada 18. oktobrī.

gallery icon