Pasaulē
2022. gada 10. septembris, 12:27

"Dievs, sargi karali!" Čārlzs III oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu

Jauns.lv / LETA

Karalis Čarlzs III sestdien Londonā Sentdžeimsas pilī Troņmantošanas padomes sēdē oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu.

Pēc karalienes Elizabetes II nāves ceturtdien troni mantoja viņas vecākais dēls Čārlzs, automātiski kļūstot par Lielbritānijas jauno karali, bet oficiālā pasludināšana notika sestdien.

Jaunā karaļa pasludināšanas ceremonija pirmo reizi tika pārraidīta tiešajā ēterā televīzijā.

"Princis Čārlzs Filips Artūrs Džordžs ir tagad, līdz ar mūsu lēdijas suverēnes, kas paliek laimīgās atmiņās, nāvi, kļuvis par karali Čārlzu III," paziņoja Troņmantošanas padome. "Dievs, sargi karali!"

Čārlzs III oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu

Karalis Čārlzs III sestdien Troņmantošanas padomes sēdē oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu.

gallery icon

Proklamāciju uzreiz parakstīja jaunais troņmantnieks princis Viljams, karaliene konsorte Kamilla, Pārstāvju palātas līdere un Padomes lordprezidente Penija Mordaunta, premjerministre Liza Trasa un Kenterberijas arhibīskaps.

Visi ceremonijas dalībnieki bija ģērbušies melnā vai purpurā - sērās par mūžībā aizgājušo karalieni.

Jāteic, ka pie Bekingemas pils briti piektdien ar sajūsmu sagaidīja jauno karali.

Pirmajā tikšanās reizē ar sabiedrību Čārlzu III ļaudis sveica ar ziediem, spieda un pat skūpstīja viņam rokas, kā arī fotografēja viņu, iemūžinot vēsturisko mirkli.

Piektdien, 9. septembrī, jaunais Lielbritānijas karalis Čārlzs III no Bekingemas pils tautai teica savu pirmo runu.

Tajā viņš apsolīja kalpot tautai visu savu atlikušo mūžu. Viņš arī sirsnīgi pateicās savai mūžībā aizgājušajai mātei Elizabetei II par viņas mīlestību un kalpošanu gan ģimenei, gan tautai.

"Visa mūža garumā Viņas Majestāte karaliene, mana mīļotā māte, bija iedvesma - piemērs man un visai manai ģimenei, un mēs esam viņai parādā visdziļāko cieņu, kādu jebkura ģimene varētu būt parādā savai mātei par viņas mīlestību, vadību, izpratni un piemēru. [..] Karalienes Elizabetes dzīve bija labi nodzīvota, liktenīgais solījums izpildīts, un viņas aiziešana mūžībā izraisa visdziļākās skumjas."

Briti ar sajūsmu sagaida savu jauno karali Čārlzu III

gallery icon

Viņš atzina, ka viņa dzīve mainīsies, uzņemoties jaunos pienākumus. "Man vairs nebūs tik daudz laika un enerģijas, lai veltītu sevi labdarības organizācijām un jautājumiem, kas man tik ļoti rūp. Taču es zinu, ka šis svarīgais darbs turpināsies uzticamās citu cilvēku rokās. Šis ir pārmaiņu laiks arī manai ģimenei. Es paļaujos uz savas mīļās sievas Kamillas palīdzību."

Savu uzrunu karalis noslēdza ar aizkustinošu veltījumu savai mātei: "Manai mīļajai mammai, uzsākot savu pēdējo lielo ceļojumu, lai pievienotos manam dārgajam mūžībā aizgājušajam tētim, es gribu pateikt vienkārši: "Paldies..." Paldies par tavu mīlestību un uzticību mūsu ģimenei un tautai, kurai tu tik centīgi kalpoji visus šos gadus. Lai eņģeļi tev dzied."

Runas laikā viņš arī pieminēja princi Viljamu, norādot, ka viņu turpmāk dēvēs par Velsas princi, bet Ketrīnu - par Velsas princesi. Savukārt Saseksas hercogam Harijam un Meganai viņš novēlēja veiksmi, veidojot savu dzīvi aizjūras zemēs.

Runa tika pārraidīta plkst. 18.00 pēc Lielbritānijas laika jeb plkst. 20.00 pēc Latvijas laika. Zināms, ka tā nebija tiešraide, bet gan runa tika ierakstīta neilgi pirms translēšanas.