foto: REUTERS/SCANPIX
Putins sola krievu mātēm kārdinošu naudas summu par desmit bērnu dzemdēšanu
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Pasaulē
2022. gada 19. augusts, 06:30

Putins sola krievu mātēm kārdinošu naudas summu par desmit bērnu dzemdēšanu

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins atjaunojis padomju līdera Josifa Staļina ieviesto apbalvojumu "Māte varone", kura mērķis ir mudināt sievietes dzemdēt vairāk bērnu. Jāpiebilst, ka šī ziņa nākusi klajā laikā, kad Krievijā samazinās iedzīvotāju skaits un tās bruņotie spēki cieš smagus zaudējumus Ukrainā.

Kā vēsta laikraksts "The Moscow Times", saskaņā ar pirmdien izdoto dekrētu vienreizējs maksājums viena miljona rubļu (16 448 eiro) apmērā tiks piešķirts mātei, kura ir Krievijas Federācijas pilsone un kura ir dzemdējusi un audzinājusi desmit vai vairāk bērnus, kuri ir Krievijas Federācijas pilsoņi.

Balva tiks piešķirta ar nosacījumu, ka pārējie deviņi bērni joprojām ir dzīvi. Taču izņēmumi tiks piemēroti tām mātēm, kuru bērni gājuši bojā vai pazuduši bez vēsts, aizstāvot Krieviju vai pildot militāro dienestu vai civildienestu.

Šo titulu paredzēts iekļaut Krievijas augstākā ranga valsts ordeņu sarakstā. Dekrēts uzdos saņēmējiem arī nēsāt apbalvojumu.

Krievijas iedzīvotāju skaits ir samazinājies gadu desmitiem, un  pēdējie publiskotie dati liecina, ka iedzīvotāju skaits valstī ir samazinājies līdz 144,1 miljonam.

Demogrāfisko krīzi papildina desmitiem tūkstošu Krievijas karavīru, kas gājuši bojā Putina iebrukumā Ukrainā, un simtiem tūkstošu, kas kara dēļ pametuši valsti.

Putins jau iepriekš ir uzteicis daudzbērnu ģimenes un to nozīmi Krievijai, un 2008. gadā tika izveidota balva ģimenēm ar septiņiem un vairāk bērniem.

Savukārt Staļins apbalvojumu "Māte varone" iedibināja 1944. gadā, Otrā pasaules kara izskaņā, kad Padomju Savienība zaudēja aptuveni 26 miljonus cilvēku.

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

gallery icon