foto: AFP/Scanpix
"Krievijas makdonalda" logo nozagts no portugāļu suņu un kaķu barības ražotāja. Par restorānu jau sacer anekdotes
“Krievu makdonalda” darbiniekiem jāstrādā zem zagtas firmas zīmes.
Pasaulē
2022. gada 15. jūnijs, 06:19

"Krievijas makdonalda" logo nozagts no portugāļu suņu un kaķu barības ražotāja. Par restorānu jau sacer anekdotes

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jaunā “Krievijas makdonalda” – ātrās ēdināšanas ķēdes “Vkusno & Tochka” jeb “Garšīgi un punkts” logo pārsteidzoši atgādina Portugāles mājdzīvnieku un lopbarības ražotāja “Matosmix” firmas zīmi – aplis un divas svītras uz tumši zaļa fona. Interneta vidē jau rodami simtiem komentāru, kas šo līdzību salīdzina ar Krievijas “jaunajām prioritātēm”, kad cilvēki jābaro tāpat kā dzīvnieki.

foto: Reuters/Scanpix, publicitātes foto
Jaunais restorānu ķēdes “Garšīgi un punkts” logo Krievijā atgādina portugāļu dzīvnieku un lopbarības firmas “Matosmix” logotipu (pa labi – portugāļu, pa kreisi – krievu logo).

Jauns.lv jau rakstīja, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā amerikāņu ātrās ēdināšanas restorānu ķēde “McDonald’s” pameta Krievijas tirgu un savus restorānus par 1,4 miljardiem ASV dolāru pārdeva pašreizējam “Garšīgi un punkts” īpašniekam Aleksandram Govoram – ar Krievijas oligarhiem saistītam ogļu un naftas nozares biznesmenim.

Pagājušās nedēļas nogalē Maskavā tika atklāts “McDonald’s aizstājēja” pirmais restorāns – turpat, kur vēl padomju impērijas norietā, 1990. gada janvārī, tika atvērts pirmais “McDonald’s” restorāns PSRS. Tā apmeklētājus pārsteidza jaunais logo: uz tumši zaļa fona aplis un divas līnijas, kas it kā atveido burgeru un divus frī kartupeļus.

Interneta urķi drīz vien atklāja, ka šis logo teju mats matā atbilst 1998. gadā portugāļu lauksaimnieka Manuela Rodrigesa Matosa Barselosā dibinātās mājdzīvnieku barības ražotājfirmas “Matosmix” atpazīstamības zīmei. 

Krievijā no jauna atver Makdonaldu - zem zīmola "Garšīgi un punkts"

Krievijā ar jaunu zīmolu un īpašniekiem svētdien tika atklāti 850 kādreizējie "McDonald's" restorāni. Pie ātrās ēdināšanas iestādēm jau pirms to ...

gallery icon
23

Protams, ka ātri vien šo ziņu pārķēra Portugāles vadošie plašsaziņas līdzekļi un jautāja Matosa ģimenes pārstāvjiem, kā viņi vērtē šādu apbrīnojamu līdzību. Uzņēmums to sauc par “nelaimīgu sakritību”, jo tam “nepatīk būt saistītam ar Krieviju”, īpaši ņemot vērā karu Ukrainā. Bet “Matosmix” oficiāli nevar celt nekādas pretenzijas, jo tā logotips ir reģistrēts tikai Portugālē, bet ne visā pasaulē. Tādējādi konkrētajā gadījumā patents uz to ir tikai Portugāles valstī, bet ne ārpus tās robežām.

Kā vēsta Krievijas mediji, jauno “Vkusno & Tochka” logo esot izstrādājusi 2002. gadā dibinātā komunikācijas kompānija “Родная речь” (“Dzimtā valoda”), kuras vadītājs Sergejs Koptevs, starp citu, kādreiz bijis Krievijas komunikāciju aģentūru asociācijas prezidents, un kuram tā kā šis tas būtu jāzina par plaģiātisma noziegumiem.

Jaunais “krievu makdonalds” - garšīgi un punkts:

Jāteic, ka līdz šī mēneša beigām “Vkusno & Tochka” plāno atvērt ap 200 filiāļu visā Krievijā – bijušo “McDonald’s” vietā. Apmeklētāji uzsver, ka jaunais uzņēmums kopē “makdonaldus”. Tā arī burgeri tiek gatavoti “vecajās” virtuvēs. Vienīgi iepakojums palicis negaumīgāks un kola negaršīgāka. Pārsvarā arī restorānu darbinieki palikuši iepriekšējie, kuri darbu zaudēja līdz ar “McDonald’s” tīkla aiziešanu no Krievijas.

Pirmās anekdotes

Līdz ar jaunā “makdonalda aizstājēja” parādīšanos Krievijā asprāši par to jau sacerējuši pirmās anekdotes, kuras apspēlē arī vārdu salikumu krievu valodā “Vkusno & Tochka” (tā kā jokus labāk sapratīs tie, kuriem nav sveša krievu valoda):

* Apmeklētājs: “Jūsu burgers nav garšīgs!”. Oficiants: “Garšīgs un punkts!”

* “McDonald’s” = priecīgi + garšīgi. “Vkusno & Tochka” = “McDonald’s” mīnus priecīgi.

* Vakar Krievijā “McDonald’s” vietā atklāja “Garšīgi un punkts”. Ziņo, ka drīz slēgto “Audi”, BMW, “Lexus”, “Porsche”, “Jaguar”, “Land Rover”, “Lamborghini” un “Bentley” salonu vietā atvērsies saloni “Brauc - nu un labi”.

foto: Publicitātes foto
Portugāles dzīvnieku barības ražotājs “Matosmix” ir nepatīkami pārsteigts, ka tā firmas zīmi nozaguši krievu burgeru cepēji.

Ieskats restorāna "McDonald's" virtuvē

Restorānu tīkla "McDonald's" pārvaldītāja Latvijā "Premier Restaurants Latvia" apgrozījums šogad būs lielāks nekā pērn, trešdien žurnālistiem sacīja uzņēmuma rīkotājdirektors Baltijas ...

gallery icon
19

Rīgā atver pirmo McDonald's restorānu

Pirms 20 gadiem - 1994.gada decembrī - pretī Brīvības piemineklim atvēra ātrās ēdināšanas ēstuvi "McDonald's", tobrīd pašu pirmo Rīgā. Līdz ...

gallery icon
13