Pasaulē
2022. gada 7. jūnijs, 17:31

VIDEO: Krievijas pārstāvis pamet ANO Drošības padomes sēdi. Viņam nav paticis tur dzirdētais

Jauns.lv

Eiropadomes priekšsēdētāja Šarla Mišela runas laikā ANO Drošības padomes sanāksmi piepeši pameta Krievijas vēstnieks Vasilijs Nebenzja. Mišels Krieviju vainoja draudošajā globālajā pārtikas krīzē.

Mišels pirmdien padomes sēdē tieši uzrunāja Krievijas pārstāvi ANO, sakot, ka pirms dažām nedēļām viņš pats Odesas ostā redzējis miljoniem tonnu graudu, kas iestrēguši konteineros un kuģos "Krievijas karakuģu Melnajā jūrā dēļ".

Viņš sacīja, ka Maskavas uzbrukumi Ukrainas transporta infrastruktūrai un graudu glabātavām, kā arī tās tankiem, gaisa triecieni un bombardēšanas neļauj Ukrainai sēt un novākt ražu.

"Tas paaugstina pārtikas cenas, noved cilvēkus līdz nabadzībai un destabilizē veselus reģionus," sacīja Mišels. "Par šo draudošo pārtikas krīzi ir atbildīga tikai Krievija. Krievija viena pati."

Mišels arī apsūdzēja Krievijas spēkus Ukrainas graudu zādzībā, "vienlaikus noveļot vainu uz citiem". "Tas ir gļēvi, tā ir tīra un vienkārša propaganda," viņš sacīja.

Pēc šī teksta Nebenzja devās prom no sanāksmju zāles, savu vietu atvēlot citam Krievijas diplomātam.

"Jūs varat atstāt telpu. Varbūt būs vieglāk neklausīties šajā patiesībā," reaģējot uz notikušo, sacīja Mišels.

foto: AFP/Scanpix
Krievijas vēstnieks ANO Vasilijs Nebenzja

Krievijas vēstnieka ANO vietnieks Dmitrijs Poļanskis vēlāk norādīja, ka Mišela komentāri bijuši "tik rupji", ka Krievijas vēstnieks atstāja Drošības padomes zāli.

Savukārt pats Nebenzja vēlāk ziņu aģentūrai "Reuters" skaidroja, ka "nevarēja palikt", apgalvojot, ka devies prom "melu dēļ, ko Šarls Mišels ieradās šeit izplatīt".

Zināms, ka pasaules pārtikas krīzes saasināšanās laikā ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens paziņojis, ka ir saņemti "uzticami ziņojumi", ka Krievija izlaupa Ukrainas graudu krājumus, lai tos pārdotu savas peļņas gūšanai.