foto: Twitter
"Galējā liekulība." Kremlim pietuvināti bērni uzaug sabiedrībā, kuru pašu vecāki neatzīst
Poļina Kovaļeva
Pasaulē
2022. gada 17. aprīlis, 18:15

"Galējā liekulība." Kremlim pietuvināti bērni uzaug sabiedrībā, kuru pašu vecāki neatzīst

Jauns.lv

Tā ir pasaule ar privātām lidmašīnām, luksusa dzīvokļiem Parīzē, slēpošanas atvaļinājumiem Austrijā un izglītību elitārās universitātēs Londonā un Ņujorkā.

Viņu vecākiem pieder nekustamais īpašums Eiropas galvaspilsētu ekskluzīvākajās ielās. Viņu sociālo mediju profili ir pilni ar dizaineru kleitām un sarkanā paklāja pasākumiem. Kāda jauniete ievietojusi fotogrāfijas, kurās redzama savā 22. dzimšanas dienā pie baiseina villā, kas pieder ar Putinu labi pazīstamam oligarham. 

Kamēr vecāki publiski negatīvi izsakās par Rietumiem, viņu bērni aug tajās pašās valstīs, kuru sabiedrību viņi kā apgalvo – neatzīst. "Tā ir acīmredzama galēja liekulība," saka Losandželosas štata Kalifornijas universitātes profesors, kas specializējies Krievijas politikā, Daniels Treismans.

Vladimira Putina bijusī sieva Ludmila

gallery icon


"Viņi varbūt pat nesaskata pretrunu. Viņi uzskata, ka starp ASV un Krieviju ir šī konkurence, bet kāpēc lai tas ietekmētu viņu meitas izglītības plānus?"

Pats Putins pagājušā mēneša publiskajā runā nosodīja krievus, kuri, iespējams, "garīgi" līdzinās ar Rietumiem, domājot, ka ir daļa no "augstākās rases", un sadarbojas ar "kolektīvajiem Rietumiem" viena mērķa vārdā: "Krievijas iznīcināšana."

"Krievu tauta vienmēr spēs atšķirt patiesus patriotus no blēžiem un nodevējiem un vienkārši izspļaus viņus kā odu, kas nejauši ielidojis mutē," sacīja Putins.

Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs ar sievu Tatjanu Navku

gallery icon

Viena no pirmajām, kas izceļas ar liekulību, ir Putina galvenā runasvīra Dmitrija Peskova ģimene, vēsta CNN. 

ASV nesen sankcionēja Peskovu, viņa sievu un divus pieaugušos bērnus (no divām iepriekšējām laulībām), paziņojot, ka ģimene dzīvo "greznu dzīvesveidu, kas nesaskan ar Peskova ierēdņa algu un, visticamāk, ir būvēta uz Peskova saistību ar Putina nelāgā veidā iegūtajām bagātībām".

Vismaz divi viņa bērni lielā mērā tika audzināti Rietumeiropā pirms atgriešanās Maskavā pieaugušo statusā.

Lai gan ASV Valsts kase neapšaubāmās pārmērības neizskaidroja, Peskovs 2020. gadā nopelnīja 173 tūkstošus ASV dolāru un ir redzēts ar 600 000 ASV dolāru vērtu dizainera pulksteni, liecina ieslodzītā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija dibinātā Korupcijas novēršanas fonda izmeklēšana.

Balstoties uz īpašumu ierakstiem, sociālo mediju ziņām un satiksmes pārkāpumu datubāzēm, Korupcijas novēršanas fonds atklāja ka arī Peskova esošajai un bijušajai sievai, kā arī bērniem pieder luksusa automašīnas un daudzmiljonu dolāru vērtas mājas visā pasaulē - arī Krievijā un Francijā.

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

gallery icon

Šādu ģimeņu satriecošā, tomēr šķietami neizskaidrojamā bagātība Putina pasaulē, spriež eksperti, noved pie vienota jēdziena – kleptokrātija.

"Kleptokrātija ir valdība, kurā valda zagļi," sacīja Džordžtaunas universitātes profesors, korupcijas un globālās politikas eksperts Džodi Vitori.

Sarežģīts čaulas kompāniju tīkls, ārzonas bankas un slēptie darījumi neļauj izsekot, no kurienes nāk līdzekļi. Krievijas kleptokrātu uzkrātā bagātība bieži tiek tērēta Rietumu ekonomikās.

Ikdiena aiz Putina pils mūriem Gelendžikā

Krasnodaras novada Gelendžikas rajonā esošā Putina pils teritorija ir teju piecas reizes lielāka nekā pati Gelendžikas pilsēta. Jauns.lv ielūkojās aptuveni ...

gallery icon

"Viņi grib dzīvot Rietumos, jo pasaules bagātākās valstis ir Rietumos. Apbrīnojamie kultūras centri ir Rietumos," sacīja Treismans. "Bet piedevām Rietumvalstīs ir daudz drošāks tiesiskums nekā Krievijā. Tātad, ja viņi spēj dabūt lielu naudu Rietumos, viņi var justies drošāki."

Krievijas amatpersonu un viņu ģimeņu liekulība, baudot Rietumu plašumu, Krievijā jau gadiem ilgi ir atklāts noslēpums.

Peskova 24 gadus vecā meita no otrās laulības Jeļizaveta Peskova Krievijas TV kanālam stāstījusi, ka jūtas "labāk Eiropas vidē" un Krievijas izglītības sistēmu nodēvējusi par "īstu elli".

Pavisam nesen viņa nonāca pretrunā ar tēva publiskajiem izteikumiem, sava "Instagram" profila īsajos stāstos publicējot saukli "Nē, karam". Viņas ieraksts gan ātri tika izdzēsts. 

Tiek ziņots, ka Peskova bērnībā apmeklēja "Ecole des Roches" skolu ārpus Parīzes, kur ikgadējā mācību maksa ir aptuveni ceturtā daļa no tēva algas un ārpusskolas nodarbībās ietilpst apmācības aviācijā. Peskova turpināja savu franču izglītošanos ar praksi uzņēmumā "Louis Vuitton" un mārketinga grādu franču biznesa skolā. 

Pēc Korupcijas novēršanas fonda datiem, Peskova kopā ar māti 2016. gadā iegādājusies gandrīz 2 miljonus ASV dolāru vērtu 180 kvadrātmetru lielu dzīvokli vienā no Parīzes dārgākajām apkaimēm, kas atrodas netālu no Eifeļa torņa. CNN gan šādu pirkumu nav apstiprinājusi. 

Peskovas ekstravagance Francijā līdzinās viņas pusbrāļa ekstravagancei Krievijā. Navaļnija pretkorupcijas grupējuma 2017. gada izmeklēšanā tika konstatēts, ka Nikolajs Čoss, Peskova vecākais dēls, kurš uzaudzis Anglijā, apceļo pasauli privātās reaktīvās lidmašīnās, viņam pieder ekskluzīvs nekustamais īpašums Maskavā. Jaunā vīrieša īpašumā ir arī dārgas automašīnas. Pats viņš oficiāli nekur nestrādā, bet saņem neskaitāmas soda kvītis par atļautā ātruma pārsniegšanu.

"Tas noteikti simbolizē augstu cinisma līmeni, ja ne klaju liekulību," sacīja Džordžtaunas profesors Vitorijs.

Peskova sankcijas un priekšstatu, ka viņa kaut kādā veidā atbalsta karu, nosauca par "pilnīgi netaisnīgām un nepamatotām" un paziņoja, ka ir "sarūgtināta", jo ierobežojumi neļauj viņai ceļot.

Paziņojumā "Telegram: Peskova rakstīja, ka ir "lepna" par to, ka ir krieviete un ka sankcionēt pieaugušus bērnus un "īpaši meiteni" ir "ārprāts".

Taču Peskova nav vienīgais Kremlim pietuvinātais bērns, kas gozējas augstakajā sabiedrībā.

Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kurš 2017. gadā aicināja ieviest "post-rietumu" pasaules kārtību, nosūtīja savu meitu uz prestižām universitātēm Londonā un Ņujorkā.

Pat Lavrova šķietamās draudzenes meita gūst labumu no viņa ietekmīgā amata: viņa publicējusi fotogrāfijas, kurās redzama uz bagāta oligarha jahtas, Austrijas slēpošanas kūrortā un pie baseina villā, liecina Korupcijas novēršanas fonda informācija.

Poļinai Kovaļevai, kuru Apvienotās Karalistes valdība dēvē par Lavrova "pameitu", lai gan oficiāli viņš nav precējies ar viņas māti, pieder 5.8 miljonu dolāru vērts dzīvoklis vienā no Londonas dārgākajām apkaimēm.

Korupcijas novēršanas fonds atklāja, ka Kovaļeva Kensingtonas dzīvokli iegādājusies 21 gada vecumā.

Lavrova daudz mazāk redzamā meita, tagad 39 gadus vecā Jekaterina Vinokurova, pirms diploma iegūšanas Londonas Ekonomikas augstskolā mācījās Kolumbijas universitātē Ņujorkā, kur nodzīvoja 17 gadus. Lielbritānija nesen sodīja gan Kovaļevu, gan Vinokurovu.

Putins, protams, nav izņēmums. Viena no viņa partnerēm, kura viņam it kā piedzemdējusi meitu, tieši nedēļu pēc bērna piedzimšanas kļuva par 4.1 miljona ASV dolāru vērta dzīvokļa īpašnieci Monako, liecina Krievijas neatkarīgo mediju "Proekt" izmeklēšana, kas balstīta uz tā dēvētajiem "Pandoras dokumentiem".

Jauns.lv jau vēstīja, ka abas Putina vecākās meitas arī tika pakļautas Lielbritānijas un ASV sankcijām. Tiek baumots, ka Putinam ārlaulībā dzimuši vairāki bērni un visi viņi it kā dzīvojot Rietumos. Šos paziņojumus Kremlis vienmēr ir noliedzis.

Neskatoties uz paša ģimenes locekļu sakariem ar Rietumiem, Putins nesen vērsās pret citiem krieviem ar "villām Maiami vai Francijas Rivjērā, kuri nevar iztikt bez Foie gras pastētes, austerēm vai dzimuma brīvības, kā viņi to dēvē."

Šādu cilvēku problēma, 16. martā sacīja Putins, ir tā, ka viņi nav "šeit ar mūsu tautu un ar Krieviju".