foto: REUTERS/SCANPIX
"Krievijas dalība ir jāaptur." ASV un Lielbritānija rosinās apturēt tās dalību ANO Cilvēktiesību padomē
Civiliedzīvotāju līķi masu kapā Bučā.
Pasaulē
2022. gada 5. aprīlis, 08:15

"Krievijas dalība ir jāaptur." ASV un Lielbritānija rosinās apturēt tās dalību ANO Cilvēktiesību padomē

Jauns.lv / LETA

ASV un Lielbritānija centīsies panākt Krievijas dalības ANO Cilvēktiesību padomē apturēšanu saistībā ar aizdomām par sistemātisku civiliedzīvotāju slepkavošanu Kijivas piepilsētā Bučā.

"Attēli no Bučas un iznīcība visā Ukrainā liek mums tagad rīkoties atbilstoši saviem vārdiem," tviterī rakstīja ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda.

Viņa piebilda, ka ANO Cilvēktiesību padomē nav vietas valstij, kura "sagrauj katru mums nozīmīgu principu".

Zelenskis apmeklējis okupantu zvērību skarto Buču

No Krievijas okupantiem atbrīvotajā Kijivas apgabala Bučā apglabāti 330 līdz 340 Krievijas karaspēka nogalinātie civilisti, vēsta tīmekļa izdevums "Ukrainska pravda", ...

gallery icon

ASV vēstniece pieļāva, ka balsojums Krievijas dalības apturēšanu varētu notikt ceturtdien.

Arī Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa paziņoja, ka "Krievijas dalība ir jāaptur", jo ir "spēcīgi pierādījumi kara noziegumiem".

Krievijas vēstnieks ANO Vasīlijs Ņebenzja pauda saniknojumu par tādu "bezprecedenta" rietumvalstu rīcību, uzsverot, ka tas "neveicinās un nemudinās, un nepalīdzēs krievu un ukraiņu miera sarunās notiekošo".

Pēc Bučas pilsētas atbrīvošanas no Krievijas karaspēka uz ielām atklājas okupantu kara noziegumi [Brīdinām - nepatīkami skati!]

No Krievijas spēkiem atbrīvotās Kijivas apgabala Bučas pilsētas ielās visur guļ līķi, cilvēki nogalināti ar šāvienu pakausī, lai gan daudzi ...

gallery icon

ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mišela Bačeleta paziņojusi, ka attēli no Bučas norāda uz "iespējamiem kara noziegumiem".

Kremlis ir noliedzis, ka Krievijas spēki ir nogalinājuši civiliedzīvotājus, un uzstāja, ka attēli ar līķiem Bučas ielās ir viltojums.

Krievijas dalības ANO Cilvēktiesību padomē apturēšanai nepieciešams divu trešdaļu ANO Ģenerālās asamblejas dalībvalstu atbalsts. Valstis, kuras atturas, netiks ņemtas vērā divu trešdaļu vairākuma saskaitīšanā. ASV un Lielbritānija ir pārliecinātas par iespēju nodrošināt nepieciešamās balsis.

Iepriekš ANO Cilvēktiesību padome ir apturējusi Lībijas dalību.

Pēc Krievijas karaspēka padzīšanas Bučas ielās tika atrasti 410 nogalināti civiliedzīvotāji, paziņojusi Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova. Video un fotogrāfijas no Bučas ir šokējušas visu pasauli, un slaktiņu Bučā nosodījušas daudzas valstis.