Bēgļu centrs Polijā, kurā patveras no Ukrainas ieceļojušie

Centrā, kurš atrodas Polijas teritorijā, aptuveni 60 kilometrus no Ukrainas pilsētas Ļvovas, šobrīd uzturas ievērojams skaits no Ukrainas ieradušos bēgļu. ...

gallery icon
Pasaulē
2022. gada 29. marts, 07:25

Eirokomisāre: ukraiņu bēgļi jāmotivē atstāt Poliju

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienībai (ES) ir jārada stimuli, kas pamudinātu Polijā ieradušos ukraiņu bēgļus pārcelties uz citām ES valstīm, paziņoja ES iekšlietu komisāre Ilva Johansone.

"Ir svarīgi motivēt bēgļus atstāt Poliju un censties aizbraukt uz citām [ES] dalībvalstīm, citādi situācija nebūs stabila," sacīja Johansone.

Saskaņā ar ANO bēgļu aģentūras UNHCR datiem apmēram 3,9 miljoni Ukrainas pilsoņu kara laikā aizbēguši uz ārvalstīm, tai skaitā 2,3 miljoni uz kaimiņvalsti Poliju.

Johansone precizēja, ka Brisele "nestrādā ne pie kvotām, ne pie migrantu sadales" starp ES valstīm.

Viņa piebilda, ka ukraiņu bēgļu pieplūduma dēļ ES ir pakļauta "lielam spiedienam", sevišķi uz Poliju un Čehiju, tomēr bēgļu pieplūduma tempi pakāpeniski palēninās.

"Ir apmēram 50 000 [cilvēku] dienā. Pīķa laikā viņu bija vairāk nekā 200 tūkstoši [dienā]," sacīja Johansone. 

Kara sāpes un izmisums: cilvēki Ukrainā spiesti pamest mājas un savus mīļos

gallery icon

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Polija pauda citādu nostāju ukraiņu bēgļu jautājumā, arī iebilstot pret bēgļu piespiedu sadali pa ES valstīm.

Polijas vicepremjers un valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis piektdien publicētā intervijā raksturoja divus principus, pēc kuriem Polija vadīsies jautājumā par atbalstu bēgļiem no Ukrainas.

"Mums ir princips - nekādu pārvietošanu (bēgļu piespiedu sadali pa ES valstīm).

Ja kāds grib šeit palikt, tad viņš paliek, bet, kad grib aiziet, tad aiziet. Mēs nevienu nepiespiežam," atzīmēja Kačiņskis.

Kā otru principu Kačiņskis minēja to, ka Polija nelūgs ES naudu par savu atbalstu ukraiņu bēgļiem.

"Protams, mēs uzskatām, ka esam pelnījuši palīdzību, bet mēs to nelūgsim. Mūsu valsts ir pilnīgi labā stāvoklī - vairāk nekā trīsreiz bagātāka, nekā deviņdesmito gadu sākumā, un trīsreiz bagātāka par Ukrainu, rēķinot uz vienu iedzīvotāju," piebilda Kačiņskis.

Ukrainas pilsētas Bučas iedzīvotāji evakuējas kopā ar četrkājainajiem mīluļiem - suņiem un kaķiem

gallery icon

ES ir solījusi piešķirt 3,4 miljardus eiro, lai palīdzētu valstīm uzņemt bēgļus no Ukrainas. Polijai gan ir konflikts ar ES, kura dēļ Polija varētu nesaņemt šos līdzekļus.

Polija ne vien nodrošina pagaidu izmitināšanu, bet arī atvērs valsts programmu un piesaistīs ES finansējumu mājokļu būvniecībai Ukrainas bēgļiem.

Jaunākajam par Krievijas iebrukumu Ukrainā seko līdzi Jauns.lv teksta tiešraidē