foto: REUTERS/SCANPIX
Pieļauj kvotas Ukrainas kara bēgļu sadalīšanai
Pasaulē
2022. gada 10. marts, 18:47

Pieļauj kvotas Ukrainas kara bēgļu sadalīšanai

Jauns.lv / LETA

Pastāv iespēja, ka Eiropas Savienība (ES) ieviesīs formālas kvotas atsevišķu Ukrainas kara bēgļu sadalīšanai, ceturtdien žurnālistiem Briselē teica ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone.

ES dalībvalstis varētu vienoties vienlīdzīgi visā bloka sadalīt īpaši pasargājamus cilvēkus, piemēram, "bērnus ar īpašām vajadzībām, bāreņus, bez pieaugušo pavadības esošus nepilngadīgos, cilvēkus ar īpašām vajadzībām vai īpašās veselības situācijās", viņa paskaidroja. 

Jūhansone atzina, ka nav pārliecināta, vai tas ir nepieciešams. 

"Neesmu droša, vai mums būs nepieciešams formāls sadalīšanas instruments. Izskatās, ka valstis iesaistās," paziņoja komisāre. 

Jau vēstīts, ka ANO ceturtdien publiskotie dati liecina, ka kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī Ukrainu pametuši jau vairāk nekā 2,3 miljoni cilvēku. 

ANO sagaida, ka bēgļu skaits turpinās strauji pieaugt, Krievijas karaspēkam virzoties dziļāk Ukrainā, sevišķi tuvojoties Kijevai.

Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainas valdības kontrolētajā teritorijā dzīvoja vairāk nekā 37 miljoni cilvēku.

Nezināms skaits cilvēku karadarbības dēļ bijuši spiesti pārvietoties arī Ukrainas teritorijā.

60% bēgļu devušies uz Poliju, kur pašreiz atrodas 1 412 503 bēgļi, liecina UNHCR dati. Polijas valdība ir izveidojusi bēgļu uzņemšanas centrus un labdarības organizācijas mobilizējušās, lai sniegtu atbalstu bēgļiem. Aktīvu atbalstu sniedz arī 1,5 miljoni ukraiņu, kas jau pirms kara dzīvoja Polijā.