foto: ekrānuzņēmums no video
Vai tiešām Putina tikšanās ar "Aeroflot" biedrenēm bija viltojums? VIDEO
Krievijas televīzijas ziņu sižetu, kurā viņu prezidents Vladimirs Putins žestikulē cauri mikrofona statīvam.
Pasaulē
2022. gada 8. marts, 05:31

Vai tiešām Putina tikšanās ar "Aeroflot" biedrenēm bija viltojums? VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievijas televīzija 5. martā, vēloties tautai parādīt, ka Putins ir dzīvs un vesels un neslēpjas kaut kur bunkurā, izrādīja “sirsnīgu” sižetu, kurā viņš kopā ar aviokompānijas “Aeroflot” pilotēm un stjuartēm sēž pie tējas galda un stāsta gan par lidošanu šurpu turpu, gan “specoperāciju” Ukrainā. Pēc pāris stundām parādījās atmaskojoši raksti, ka šī tikšanās bijis rupjš inscenējums, bet vēl pēc kāda laika jau šīs informācijas atspēkojums. Kā tad bija īstenībā?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pie galda noliktās sievietes kā nolēmētas sēdēja pie tējas paplātēm, nepieskardamās cienastam, un akmenscietām sejām uzklausīja Putina teikto. Šī Krievijas prezidenta Vladimira Putina runa ievērību izpelnījās ne tikai ar to, ka tajā viņš Rietumu noteiktās sankcijas raksturoja kā “līdzvērtīgas kara pasludināšanai”, bet arī ar to, ka viņa roka “izgāja” cauri mikrofona statīvam. Šo Putina “varoņdarbu”, kas līdzinās britu rakstnieka Herberta Velsa slavenā zinātniskās fantastikas romāna “Neredzamais cilvēks” galvenā varoņa piedzīvojumiem, ironiski aprādīja Ukrainas telekanāls “24 Канал” (“Kanāls 24”):

Putina roka caurdur mikrofonu:

Kremlis ziņoja, ka Putins sestdien netālu no Maskavas, lidsabiedrības “Aeroflot” aviācijas skolā, ticies ar aviācijas nozares darbiniecēm, lai skaidrotu viņām notiekošo situāciju par sankcijām, kas piemērotas lidsabiedrībām no Krievijas un stājušās spēkā attiecībā uz Krieviju, un publicēja arī attiecīgu video.

Jau dažas stundas pēc šīs ziņas parādīšanās interneta vietnēs tika atrādīts šis pats video ar apgalvojumu: “Lūk, kā melo Krievija un Putins!”.

Uzmanīgi skatoties ierakstu, varēja redzēt, ka brīdī, kad Putins žestikulēja, viņa roka sniedzas līdz uz galda esošajam mikrofonam un tā tam “iziet” cauri. Tā liekot domāt, ka video ir safabricēts ieraksts, kurš ticis nofilmēts, visticamāk, bez Putina telpā, kurš vēlāk tajā “iemontēts”. Iesākumā šādai versijai bija daudz aizstāvju, bet vēlāk, izanalizējot sižetu, domas mainījās.

Kas patiesībā noticis?

Britu laikraksts “The Sun” raksta: “Internets ir pārpildīts ar apgalvojumiem, ka Putins ir izmantojis “zaļo ekrānu”, lai viltotu savu uzstāšanos, jo viņa roka redzēta, “izejot cauri mikrofonam”".

Tomēr šo vizuālo parādību var skaidrot kā tehnisku kļūmi, kas pazīstama kā “generation loss” (“paaudžu zudums”). “Generation loss” ir video kvalitātes zudums, veicot datu kopijas vai pārkodēšanu. Tā ir attēla kvalitātes samazināšanās kopēšanas laikā”.

Apskatot video augstākā kvalitātē, neskaidrības ap mikrofonu un Putina roku izzūd.

Viltus ziņu atmaskotāji iepriekš publicēja it kā gūzmu ar pierādījumiem, ka Putina tikšanās ar pilotēm un stjuartēm bijusi inscenēta.

Medialeaks.ru uzskaita nesakritības, kas nav saistītas tikai ar Putina “nesalaužamo” roku:

* dīvaini liekas, ka šajā sižetā stjuartes un pilotes sēdēja plecu pie pleca ar valsts vadītāju pie gara galda, lai gan iepriekš Vladimirs Putins, tiekoties ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, ievēroja 30 metru distanci;

* Putina figūra uz pārējo “tikšanās” dalībnieču fona izcēlās ar kontrastējošu zaļo kontūru;

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

* aizdomas raisīja “sanāksmes” dalībnieču reakcija uz Krievijas prezidenta vārdiem un augu pārpilnība fonā. Sievietes nereaģēja uz Putina sejas izteiksmēm un žestiem.

foto: EPA/Scanpix
Krievijas prezidenta Vladimira Putina sestdienas tikšanās ar “Aeroflot” skolas dāmām Piemaskavā.

Baumas vairo iepriekšējā pieredze

Varbūt arī šim apstāklim nebūtu pievērsta tik liela uzmanība, ja iepriekš Putins nebūtu izcēlies uz “viltus video” fona.

Piemēram, tiek apgalvots, ka viņš videouzrunu par iebrukumu Ukrainā ierakstījis ātrāk, nekā tika ziņots; par to liecinot video metadati.

Savukārt 2018. gada janvārī pēc pareizticīgo tradīcijas viņš nav lecis ledusauksta ūdens āliņģī, bet gan “pārbūvētā baseinā”. Par to liecinot tas, ka nebija redzami izelpas garaiņi, kas cilvēkam parādās, esot ziemas spelgonī.

Jau pirms četriem gadiem radio “Brīvība” ziņoja, ka Putins izvairās sazināties ar cilvēkiem “no tautas”. Televīzijas sižetos ar Putinu “vienkāršo tautu” tēlo galmam pietuvinātu specdienestu aktieru pulks. To pierāda izanalizētie sižeti ar Putina piedalīšanos.

Tūkstoši Rīgā piedalās gājienā Ukrainas atbalstam un pret Putinu 2022. gada 5. martā

Tūkstoši Rīgā piedalās gājienā Ukrainas atbalstam un pret Putinu 2022. gada 5. martā.

gallery icon
106

Pie Krievijas vēstniecības Rīgā kaunina Putinu un pauž atbalstu Ukrainai

Vairāk nekā 150 cilvēku šovakar pulcējušies pie Krievijas vēstniecības Rīgā, nosodot un aicinot pārtraukt tās karaspēka īstenoto uzbrukumu Ukrainai.

gallery icon
185