Sicīlijā atkal atmodies Etnas vulkāns

gallery icon
Pasaulē
2022. gada 22. februāris, 15:13

FOTO: 12 kilometrus augsts vulkānisko pelnu stabs paceļas virs Sicīlijas

Jauns.lv

Sicīlijā atkal izvirdot Etnas vulkānam, pirmdien virs salas debesīs bija redzams 12 kilometrus augsts vulkānisko pelnu stabs.

Pirmdien uz brīdi tika slēgta Katānijas lidosta, kas tagad darbu atsākusi ar ierobežotu gaisa satiksmi.

Saskaņā ar Itālijas civilās aizsardzības aģentūras teikto, izvirduma pelni pārklājuši tuvējās pilsētas, taču nav saņemti  ziņojumi par cietušajiem vai īpašuma bojājumiem.

Pērn Etnas vulkāns izvirdis vairākkārt, bet reti ziņots par postījumiem vai cietušajiem. Visbiežāk no vulkāna izvirduma trokšņa ieplaisā logu stikli un no gaisa birst pelni.

Etna ir augstākais vulkāns kontinentālajā Eiropā.

Etna ir arī Itālijas augstākā virsotne uz dienvidiem no Alpu kalniem. Vulkāna apkārtmērs ir 140 kilometri.

Pērn tika ziņots, ka pēc 2021.gadā notikušiem desmitiem izvirdumu vulkāns ir kļuvis augstāks.

Krāteris kalna ziemeļaustrumu pusē desmitiem gadu tika uzskatīts par vulkāna virsotni, bet dienvidaustrumu puses krāteris tagad ir augstāks, iepriekš konstatēja Nacionālais ģeofizikas un vulkanoloģijas institūts (INGV) pēc satelītattēlu analīzes.

Zinātnieki izskatīja vasarā uzņemtos attēlus un konstatēja, ka Etnas virsotne atrodas 3357 metrus virs jūras līmeņa, ar trīs metrus lielu kļūdas robežu.

Simtiem tūkstošu tūristu no visas pasaules dodas uz Itālijai piederošo Sicīlijas salu, lai apmeklētu Etnas vulkāna krāteri. Etnas vulkānam, domājams, pieder visvairāk izvirdumu nekā jebkuram citam vulkānam, tā pirmais izvirdums reģistrēts 425 gadā pirms Kristus dzimšanas.