Pasaulē
2022. gada 20. februāris, 08:22

Pekina atriebjas Lietuvai, apturot importu

Kas Jauns Avīze

Ķīnas Galvenā muitas pārvalde oficiāli informējusi Viļņu, ka apturējusi Lietuvas liellopu gaļas, piena produktu un alus importu.

Kā iemesls norādīts dokumentu trūkums, kas, protams, ir tikai atruna. “Ļoti dīvaini, jo esam snieguši un sniedzam visu viņu pieprasīto informāciju,” teic Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Mants Staškevičs, norādot, ka iepriekš Ķīnas iestādes nav izteikušas šādas sūdzības.

Patiesais iemesls

“Ķīnas atbildīgās iestādes pārstāvji 2020. gadā veica gan liellopu gaļas, gan piena produktu attālināto auditu. Mēs saņēmām diezgan labu vērtējumu, visa informācija tika sniegta,” piebilst Staškevičs. Pērn Ķīna no Lietuvas importēja 775 tonnas liellopu gaļas.

Patiesais iegansts ir Viļņas lēmums pērn atļaut atvērt Taivānas pārstāvniecību ar tieši šādu nosaukumu. Tas tracina Pekinu, kas Taivānu uzskata par savu teritoriju un piecieš, ja tās pārstāvniecību nosaukumos lietots galvaspilsētas Taipejas vārds.

Lietuvas preces Ķīnas muitas sistēmā nav iespējams deklarēt jau kopš decembra, taču šī ir pirmā reize, kad Pekina par to paziņojusi oficiāli. Ķīna vērsusi pret Viļņu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, apturot kravas vilcienu kustību uz Lietuvu, pārtraucot izsniegt pārtikas importa atļaujas, samazinot kredītlimitu un palielinot cenas Lietuvas kompānijām, dzēšot Lietuvu no savas muitas sistēmas. Zināms arī, ka Pekina mudinājusi ārvalstu uzņēmumus pārtraukt Lietuvā ražoto detaļu izmantošanu.

Taivānas atbalsts

Par Ķīnas īstenotajiem ierobežojumiem Lietuvas precēm Eiropas Savienība iesniegusi sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Pēc Eiropas Komisijas datiem,  Lietuvas preču eksporta uz Ķīnu vērtība pērn decembrī bija par 91% mazāka nekā 2020. gada decembrī.

Toties Taivāna, atbalstot Lietuvu, janvārī paziņoja par 200 miljonu dolāru lielu ieguldījumu plānu mūsu kaimiņvalstī, paredzot arī Eiropai būtisko pusvadītāju ražošanu. Plānots arī vienu miljardu dolāru (884 miljoni eiro) vērts aizdevumu fonds Lietuvas un Taivānas kopīgo uzņēmējdarbības projektu īstenošanai.

Pekinas divkosība

Pekina, kuru sanikno jebkādi mājieni par Taivānas neatkarību, oficiāli paziņojusi, ka atbalsta Argentīnas pretenzijas uz Lielbritānijai piederošajām Folklenda salām. Par to Argentīnas prezidents Alberto Fernandess ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu parakstījuši vienošanos, kur Buenosairesa savukārt pauž atbalstu vienas Ķīnas politikai.

“Folklenda salas ir britu ģimenes sastāvdaļa, un mēs aizstāvēsim to pašnoteikšanās tiesības. Ķīnai ir jāciena Folklenda salu suverenitāte,” pavēstījusi Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa.