foto: REUTERS/SCANPIX
"Pfizer" ASV lūdz apstiprinājumu Covid-19 vakcīnai bērniem līdz piecu gadu vecumam
Pasaulē
2022. gada 2. februāris, 08:09

"Pfizer" ASV lūdz apstiprinājumu Covid-19 vakcīnai bērniem līdz piecu gadu vecumam

Jauns.lv / LETA

ASV farmācijas uzņēmums "Pfizer" un Vācijas uzņēmums "BioNTech SE" ir lūguši ASV Pārtikas un zāļu pārvaldi (FDA) apstiprināt to izstrādāto Covid-19 vakcīnu lietošanai bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem.

Ja apstiprinājums tiks piešķirts, tā būs pirmā Covid-19 vakcīna, kas pieejama bērniem līdz piecu gadu vecumam.

Abi uzņēmumi paredz tuvākajās dienās pabeigt ārkārtas lietojuma apstiprinājuma pieteikuma iesniegšanu.

Apstiprinājums attieksies uz pirmajām divām triju mikrogramu devām no plānotas trīs devu sērijas šajā vecuma grupā. 

Dati par trešo devu, kas tiktu saņemta vismaz astoņas nedēļas pēc otrās devas, ir gaidāmi tuvākajos mēnešos un tiks iesniegti FDA.

FDA Vakcīnu un saistīto bioloģisko produktu konsultatīvā komiteja 15. februārī tiksies, lai apspriestu "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnas ārkārtas lietojuma apstiprinājuma pieteikumu šai vecuma grupai.

"Droša un efektīva vakcīna, kas būtu pieejama bērniem šajā vecuma grupā, ir prioritāte šai aģentūrai, un mēs apņemamies laikus izskatīt datus, kurus aģentūra lūgusi "Pfizer" iesniegt, ņemot vērā neseno omikrona [paveida] izplatīšanos," paziņoja FDA vadītāja pienākumu izpildītāja Dženeta Vudkoka. 

FDA 2021. gada oktobrī apstiprināja "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnu lietošanai bērniem piecu līdz 11 gadu vecumā. Nesen tā apstiprināja šīs vakcīnas balstdevu lietošanai cilvēkiem 12 līdz 15 gadu vecumā.

Šī vakcīna jau kopš 2020. gada decembra ir apstiprināta ārkārtas lietošanai ASV cilvēkiem vismaz 16 gadu vecumā.