Pasaulē
2022. gada 14. janvāris, 18:24

ASV izlūkdienesti: Krievija tuvākajā laikā gatavojas izvērst provokācijas Austrumukrainā

Jauns.lv

ASV rīcībā ir informācija, kas liecina, ka Krievija ir sagatavojusi un izvietojusi militāru operatīvo grupu ar mērķi izvērst provokācijas Ukrainas austrumos, šodien CNN apgalvoja kāda ASV amatpersona. Tiek pieļauts, ka šādi Krievija plāno izveidot apstākļus un attaisnojumu militārai intervencei Ukrainā.

Amatpersona sacīja, ka ASV izlūkdienestiem ir pierādījumi, ka Krievijas ieceri grasās realizēt speciāli apmācīti atbilstošo dienestu pārstāvji ar augstām kaujas prasmēm pilsētvidē un pieredzi sprāgstvielu izmantošanā.

Saskaņā ar visnotaļ skaļajiem ASV dienestu apgalvojumiem – Krievijas puses plāns paredz inscenēt uzbrukumu pašu bruņotajiem spēkiem, kas veiksmīgas operācijas gadījumā dotu iespēju izskatīt militāru atbildi, ziņo CNN.

Ieskats ukraiņu karavīru ikdienā, kuri sargā austrumu robežu

Ukraiņu karavīrs Krimskes ciemā raugās pāri tranšejai, kamēr uz apkārtējiem laukiem krīt biezas sniega pārslas. Cits stāv tranšejas iekšpusē iepretim ...

gallery icon
30

ASV puses paustais sasaucas ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas piektdien izplatīto paziņojumu, kurā teikts, ka Krievijas specdienesti gatavo provokācijas pret Krievijas spēkiem, plānojot tajos vainot Ukrainu.

Iepriekšējo informāciju brīfingā medijiem izpauda ASV nacionālās drošības speciālists ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans.

“Mūsu izlūkdienesti ir ieguvuši informāciju, ka Krievija liek pamatus plānam, kas ļautu tai safabricēt ieganstu iebrukumam Ukrainā,” ceturtdien apgalvoja Salivans.

“Šādu rīcību mēs jau esam redzējuši 2014. gadā. Viņi atkal plāno ko līdzīgu, un mums būs pieejama sīkāka informācija par šo visu nākamo 24 stundu laikā,” pauda ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas piektdien izplatītajā paziņojumā teikts, ka “agresorvalsts militārās vienības un tās vadoņi saņem pavēles sagatavoties provokācijām”.

ASV izlūkdienesti ar iepriekš izklāstīto informāciju nākuši klajā pēc nedēļu ilgām diplomātiskām sarunām ar Kremli.

Taču sarunās, kā zināms, nav izdevies sasniegt vērā ņemamu rezultātu un abas iesaistītās puses sarunu galdu pametušas, paužot vilšanos.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks norādīja, ka sarunas ir nonākušas “strupceļā” un apgalvoja, ka neredz iemeslu tās turpināt, savukārt augsta ASV amatpersonas brīdināja, ka pēc diplomātiskajām sarunām Kremlis vēl skaļāk sācis “sist kara bungas”.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piektdien paziņoja, ka Krievija uzskata, ka NATO palielinās savu darbību pie robežas ar Ukrainu, ja Maskava nepakļausies rietumu prasībām.  

“Kamēr mūsu priekšlikumi ir vērsti uz militārās konfrontācijas mazināšanu, kopējās situācijas de-eskalāciju Eiropā, rietumos notiek tieši pretējais. NATO dalībvalstis stiprina savus spēkus. Teritorijās, kas tieši pieguļ Ukrainai, Melnajā jūrā mācību apjoms pēdējā laikā ir daudzkārt palielinājies,” sacīja Lavrovs.