foto: unsplash.com
Omikrons, kas satraucis pasauli. Cik daudz par to šobrīd zināms?
Foto ilustratīva nozīme
Pasaulē
2021. gada 27. novembris, 18:33

Omikrons, kas satraucis pasauli. Cik daudz par to šobrīd zināms?

Jauns.lv

Jaunais Covid-19 variants, kas konstatēts Dienvidāfrikā, nodēvēts par Omikronu. Jaunais paveids rada bažas, jo tiek uzskatīts, ka tas ir vēl lipīgāks par šī brīža dominējošo Delta variantu, turklāt tas varētu būt rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām.

Dienvidāfrika sūdzas, ka tiek sodīta par jaunā varianta atklāšanu

Kā vēsta BBC, Dienvidāfrikas Ārlietu ministrija sūdzējusies, ka tā tiek sodīta, nevis uzslavēta par jaunā Covid-19 varianta atklāšanu. Ministrija klajā nākusi ar šādu paziņojumu pēc tam, kad valstis visā pasaulē ierobežojušas ceļošanu uz Dienvidāfrikas valstīm. Arī pasaules akciju tirgi un naftas cenas piedzīvoja kritumus bailēs par šo variantu.

Dienvidāfrikas Ārlietu ministrijas sestdienas paziņojumā īpaši asi kritizēti ceļošanas aizliegumi. Paziņojumā piebilsts, ka valstu reakcija bijusi pilnīgi atšķirīga, kad citviet pasaulē tika atklāti jauni varianti.

Lai pēc iespējas novērstu jaunā, potenciāli bīstamāka Covid-19 vīrusa paveida izplatību, valdība arī Latvijā piektdien pieņēma lēmumu liegt izceļot un ieceļot no Dienvidāfrikas Republikas (DĀR), Lesoto, Botsvānas, Zimbabves, Mozambikas, Namībijas, Svazilendas, Malāvijas. Liegums iebraukt neattieksies uz Latvijas valstspiederīgajiem vai ES pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar uzturēšanās atļauju Latvijā.

Omikrons ar lielu skaitu mutāciju

DĀR zinātnieki ceturtdien paziņoja, ka ir konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, un vainoja to straujā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

DĀR, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno inficēšanās gadījumu skaits ir desmitkāršojies kopš mēneša sākuma - no 106 līdz apmēram 1200.

Jaunajam variantam ar zinātnisko apzīmējumu B.1.1.529 "ir ļoti liels mutāciju skaits", preses konferencē sacīja virusologs Tulio de Oliveira.

Agrīnie dati liecina, ka Omikronam ir lielāks atkārtotas inficēšanās risks. Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien paziņoja, ka jaunais variants raisa bažas sabiedrības veselībai, jo domājams, ka arī vakcīnu efektivitāte pret jauno variantu ir mazāka.

Pacienti sūdzas par nogurumu

Dienvidāfrikas Medicīnas asociācijas vadītājs BBC norādījis, ka līdz šim atklātie gadījumi Dienvidāfrikā, kur tikai aptuveni 24% iedzīvotāju ir pilnībā vakcinēti, nav bijuši smagi, taču atzina, ka varianta izmeklēšana joprojām ir ļoti agrīnā stadijā.

Pacienti pārsvarā sūdzoties par nespēku, izteiktu nogurumu. Turklāt simptomi konstatēti vairāk gados jauniem cilvēkiem, nevis senioriem.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) piektdien atzīmēja, ka vēl ir "ievērojama neskaidrība par omikrona varianta pārnesamību, vakcīnu efektivitāti, atkārtotas inficēšanās risku un citām īpašībām".

Ziņojumā tomēr atzīts, ka vispārējais risks, kādu Omikrona variants rada, ir "augsts vai ļoti augsts". 

Zinātnieki jau tagad smagi strādā, pētot varianta ģenētisko uzbūvi, lai gan veselības aizsardzības amatpersonas uzskata, ka, visticamāk, paies līdz astoņām nedēļām, līdz būs skaidrība par jauno variantu.