foto: AFP/Scanpix
NASA plānus par atgriešanos uz Mēness atlikusi līdz vismaz 2025. gadam
"Atgriešanās uz Mēness iespējami ātri un droši ir aģentūras prioritāte," preses konferencē pavēstīja NASA administrators Bils Nelsons.
Pasaulē
2021. gada 10. novembris, 09:37

NASA plānus par atgriešanos uz Mēness atlikusi līdz vismaz 2025. gadam

Jauns.lv / LETA

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) plānus par astronautu izsēšanos uz Mēness atlikusi līdz vismaz 2025. gadam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Atgriešanās uz Mēness iespējami ātri un droši ir aģentūras prioritāte," preses konferencē pavēstīja NASA administrators Bils Nelsons.

Viņš norādīja, ka pirmā astronautu izsēšanās uz Mēness misijas "Artemis"("Artemīda") ietvaros ir "mazticama ātrāk par 2025.gadu". 

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija 2019.gadā uzdeva NASA līdz 2024.gadam nogādāt cilvēkus uz Mēness, paātrinot plānus Mēness kolonizācijai, lai to eventuāli varētu izmantot misijām uz Marsu.

Tā kā misija jau ir ievērojami pārsniegusi budžetu un izgājusi no grafika, novērotāji bija pauduši šaubas, vai šis termiņš ir izpildāms.

Vēl viens aizkavēšanās iemesls ir juridiskie strīdi. Interneta tirdzniecības uzņēmuma "Amazon" dibinātāja Džefa Bezosa kompānija "Blue Origin" aprīlī iesūdzēja tiesā NASA saistībā ar tās lēmumu uzticēt Īlona Maska uzņēmumam "SpaceX" kosmosa kuģa izstrādāšanu pirmajiem astronautu lidojumiem uz Mēnesi kopš 1972.gada.

"SpaceX" aprīlī izkonkurēja Džefa Bezosa kompāniju "Blue Origin" un aizsardzības industrijas uzņēmumu "Dynetics", kļūstot par vienīgo šīs sistēmas izstrādātāju. NASA ir atteikusies no agrākās prakses izraudzīties vairākas kompānijas gadījumam, ja vienai neizdotos izpildīt uzdevumu. "Blue Origin" apstrīdēja NASA lēmumu tiesā, taču piektdien zaudēja prāvā.

2,9 miljardus ASV dolāru vērtais līgums paredz izmantot astronautu lidojumiem uz Mēnesi raķetes "Starship" prototipu.

Pēdējais cilvēks, kas staigāja pa Mēnesi, bija amerikāņu astronauts Jūdžīns Sernans 1972.gada decembrī misijas "Apollo 17" ietvaros.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās