foto: AFP/Scanpix
Talibi sola sargāt ES misiju
Afganistānas talibu valdības pārstāvji.
Pasaulē
2021. gada 25. oktobris, 17:27

Talibi sola sargāt ES misiju

Jauns.lv / LETA

Afganistānas talibu valdība pirmdien solīja garantēt drošību atjaunotajai Eiropas Savienības (ES) misijai Kabulā, vienlaikus Brisele turpina piesardzīgi izskatīt iespējas atgriezties konfliktu māktajā valstī.

"Mēs varam apstiprināt, ka mēs strādājam pie minimālas klātbūtnes atjaunošanas uz vietas," ES amatpersona sacīja ziņu aģentūrai AFP.

Britu laikraksts "Financial Times" vēstīja, ka misija varētu tikt atvērta mēneša laikā.

Kā Kabulā paiet pirmās dienas pilnīgā talibu kontrolē

gallery icon
14

"Drošības apsvērumu dēļ mēs nevaram atklāt tuvākas detaļas," sacīja ES avots, kas vēlējās palikt anonīms.

Talibiem augustā tuvojoties Kabulai, tika slēgta Eiropas Ārējās darbības dienesta misija un lielākā daļa ārvalstu vēstniecību.

Tomēr Brisele šobrīd vēlas uzturēt kontaktus ar talibiem centienos risināt draudošo humāno krīzi, vienlaikus izvairoties no tā, ka talibu izveidotā administrācija tiek atzīta par Afganistānas valdību.

Talibi apskata, ko aiz sevis Kabulas lidostā atstājuši ASV karavīri

ASV karaspēkam 31. augustā pilnībā pametot Afganistānu, Kabulas Hamida Karzaja starptautiskajā lidostā atstāts militārais ekipējums, tostarp helikopteri un autotransports, raksta ...

gallery icon
17

ES valstis vienojušās, "ka minimāla ES klātbūtne Kabulā ir nepieciešama, lai atbalstītu afgāņu tautu un garantētu drošu izceļošanu apdraudētajiem afgāņiem, bet tas nenozīmē nekādu atzīšanu no ES puses", pagājušajā nedēļā žurnālistiem sacīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

ES misijas atvēršana būtu "nopietns un pozitīvs solis, par kuru mēs priecātos", pirmdien sacīja talibu Ārlietu ministrijas preses sekretārs Abdulkahars Balhi.

"Tāpat kā Kabulā tiek grantēta citu vēstniecību drošība, arī ES vēstniecības un darbinieku drošība tiks garantēta," viņš piebilda.

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon
19

Pirms talibi pārņēma varu Afganistānā, starptautiskās misijas sargāja apsardzes uzņēmumi un Rietumu karavīri.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, kādu laiku bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6.septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.