foto: EPA/Scanpix
Aptaujas uzrāda, ka Gruzijas pašvaldību vēlēšanās uzvarējusi valdošā partija "Gruzijas sapnis"
Gruzijas premjerministrs "Gruzijas sapni" pārstāvošais Irakli Garibašvii.
Pasaulē
2021. gada 2. oktobris, 21:36

Aptaujas uzrāda, ka Gruzijas pašvaldību vēlēšanās uzvarējusi valdošā partija "Gruzijas sapnis"

Jauns.lv / LETA

Gruzijā sestdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās saskaņā ar balsotāju aptaujām pie vēlēšanu iecirkņiem vadībā atrodas valdošā partija "Gruzijas sapnis", apsteidzot bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili dibināto lielāko opozīcijas partiju - Apvienoto nacionālo kustību.

Saskaņā ar telekompānijas "Imedi" pasūtījumā veikto aptauju "Gruzijas sapni" atbalstījuši 47,6% vēlētāju, bet Apvienoto nacionālo kustību - 27,1%, tikmēr telekompānijas "Mtavari Arhi" pasūtītā aptauja uzrāda mazāku balsu starpību, liecinot, ka par "Gruzijas sapni" balsojuši 38,6% vēlētāju, bet par Apvienoto nacionālo kustību - 33% vēlētāju.

Tbilisi mēra vēlēšanās aptauju dati atšķiras daudz būtiskāk - "Imedi" informācija liecina, ka "Gruzijas sapņa" kandidātu, pašreizējo galvaspilsētas mēru, kādreizējo futbola zvaigzni Kahaberu Kaladzi šajā amatā arī turpmāk vēlas redzēt 51,3% nobalsojušo vēlētāju, bet viņa sāncensi, Apvienotās nacionālās kustības līderi Niku Meliju - 34,6%, tikmēr "Mtavari Arhi" vēsta, ka 40,8% nobalsojuši par Meliju un tikai 40,2% - par Kaladzi.

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili dažas stundas pirms balsošanas iecirkņu slēgšanas paziņojis, ka varas partija gūst pārliecinošu uzvaru, bet Apvienotajai nacionālajai kustībai vēlētāji "sprieduši politisko tiesu".

Savukārt Melija, balsošanai beidzoties, pavēstījis, ka 1.oktobris līdz ar Saakašvili atgriešanos Gruzijā "iezīmējis varas partijas sakāvi" un opozīcijas vēlētāju aktivitāte Gruzijas pilsētās jūtami pieaugusi.

Saskaņā ar Gruzijas Centrālās vēlēšanu komisijas sniegto informāciju līdz plkst.17 vēlētāju aktivitāte sasniedza 41,3% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka dienu pirms vēlēšanām Saakašvili atgriezās Gruzijā un sociālajā tīklā "Facebook" aicināja balsot par Apvienoto nacionālo kustību vai "citu godīgu politisko spēku", lai gāztu no varas "Gruzijas sapni". Bijušais prezidents arī mudināja savus atbalstītājus vēlēšanu dienā sarīkot galvaspilsētā gājienu, cerot tajā piedalīties pats, taču jau piektdien tika aizturēts un nogādāts Rustavi pilsētas cietumā, kur viņš pieteicis badastreiku.

Gruzijā bijušais prezidents aizmuguriski notiesāts saistībā ar apsūdzībām amata pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un viņam atņemta Gruzijas pilsonība. Pats 53 gadus vecais Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidījis, tās dēvējot par politiski motivētām.

Tagad pret viņu ierosināta arī krimināllieta par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Maijā ar Eiropadomes prezidenta Šarla Mišela starpniecību partiju starpā tika panākta vienošanās, kurā "Gruzijas sapnis" solīja sarīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, ja pašvaldību vēlēšanās saņems mazāk nekā 43% balsu. Tomēr jūlijā valdošā partija no vienošanās vienpusējā kārtā izstājās, izpelnoties asu Eiropas Savienības (ES) un ASV kritiku.