foto: AP/Scanpix
Lietuvā ieradusies NATO Atbalsta komanda cīņai pret migrantu krīzi
Migranti uz Lietuvas robežas.
Pasaulē
2021. gada 7. septembris, 19:00

Lietuvā ieradusies NATO Atbalsta komanda cīņai pret migrantu krīzi

Jauns.lv / LETA

Lietuvā ieradusies NATO Atbalsta komanda cīņai pret hibrīddraudiem, lai palīdzētu risināt migrantu krīzi un stāties pretī citam kaimiņvalstu spiedienam, otrdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Šī drošības ekspertu grupa divas nedēļas analizēs hibrīdagresiju pret Lietuvu un sniegs ieteikumus Lietuvai un aliansei, kā efektīvāk stāties pretī šādiem draudiem, norādīja ministrija.

"Ekspertu grupa ir šeit pēc Lietuvas valdības lūguma, lai ieteiktu Lietuvai, kā tikt galā ar hibrīdaktivitātēm," sacījis komandas vadītājs Mihaēls Rīle.

"NATO turpina cieši sekot situācijai pie Baltkrievijas robežas, no kuras tiek izdarīts migrācijas spiediens uz mūsu sabiedrotajām Lietuvu, Latviju un Poliju," viņš uzsvēra.

Ziemeļatlantijas padome pēc Viļņas lūguma augustā nolēma nosūtīt šo komandu uz Lietuvu.

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks norādīja, ka "NATO Atbalsta komandas cīņai pret hibrīddraudiem aktivizēšana Lietuvā liecina, ka sabiedrotie atbildīgi vērtē Lietuvas ģeopolitisko kontekstu un gatavojas jebkādam iespējamam incidentam".

Kas 2021. gada jūlijā notiek uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība piektdien nolēmusi izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju.

gallery icon
26

Kā ziņots, krasi pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, Lietuva vasarā izsludināja ārkārtējo situāciju. Kopš 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ.

No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4100 nelegālo migrantu, bet kopš rīkojuma stāšanās spēkā šķērsot robežu neatļautās vietās liegts vairāk par diviem tūkstošiem ārvalstnieku.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai. 

No 10. līdz 16. septembrim notiks Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Zapad". 

Lietuvas robežsargi cīnās ar imigrantu un kontrabandas plūdiem no Baltkrievijas

Šī gada pirmajos mēnešos Baltkrievijas – Lietuvas robežu šķērsojuši divreiz vairāk nelegālo migrantu nekā visā pagājušajā gadā kopumā. Sevišķi to ...

gallery icon
6