foto: Asia File / Alamy/ Vida Press
Pasaulē lētākā ar "Michelin" zvaigzni novērtētā ēstuve zaudējusi savu prestižo statusu
"Hawker Chan" nūdeles līdz šim tika uzskatītas par pasaulē lētāko "Michelin" atzīto maltīti, jo tā maksā vien 2,50 ASV dolārus.
Pasaulē
2021. gada 4. septembris, 06:23

Pasaulē lētākā ar "Michelin" zvaigzni novērtētā ēstuve zaudējusi savu prestižo statusu

Jauns.lv

Singapūras ēstuve "Hawker Chan", kuru dibinājis Malaizijā dzimušais pavārs Čans Hong Mengs, zaudējusi tai piešķirto ekskluzīvo "Michelin" zvaigzni, raksta CNN. Prestižo novērtējumu viena no ēstuvē piedāvātajām maltītēm saņēmusi 2016. gadā.

Kā norāda CNN, 2016. gadā pirmajā "Michelin" Singapūras ceļvedī tika iekļautas "Hawker Chan" gatavotās nūdeles ar vistu sojas mērcē, kas novērtētas ar vienu zvaigzni. "Hawker Chan" nūdeles līdz šim tika uzskatītas par pasaulē lētāko "Michelin" atzīto maltīti, jo tās izmaksā vien 2,50 ASV dolārus.

Pasaulē lētākā ar "Michelin" zvaigzni novērtētā ēstuve Singapūrā

Singapūras ēstuve "Hawker Chan", kuru dibinājis Malaizijā dzimušais pavārs Čans Hong Mengs, zaudējusi tai piešķirto ekskluzīvo "Michelin" zvaigzni, raksta CNN. ...

gallery icon

Diemžēl šī gada 1. septembrī jaunajā "Michelin" Singapūras ceļvedī "Hawker Chan" vairs nav atrodama.

Zināms, ka pēc pēkšņā triumfa Menga karjera strauji virzījusies augšup. Viņa radītais zīmols ir izaudzis no viena necila stenda Ķīniešu kvartālā līdz franšīzes restorānam ar ēstuvēm Taizemē, Filipīnās un citur.

Lai gan daudzi slavē un apbrīno Menga ātro izaugsmi, citi norāda, ka pēc restorānu tīkla paplašināšanās zudusi ēdienu kvalitāte. "Es domāju, ka "Michelin" šādā veidā sargā savu zvaigžņu augsto reputāciju," saka Singapūras pārtikas eksperts K.F. Sītohs.

Sītohs bija mūžībā aizsauktā amerikāņu šefpavāra Entonija Bordēna labs draugs. Tieši viņš aizvedis Bordēnu uz ielu tirgotāju rajonu. Bordēna atbalsts šiem mazajiem, vietējiem pārtikas stendiem, no kuriem daudzi turklāt gatavoja tikai vienu ēdiena veidu, palīdzēja ceļotājiem ārpus Singapūras parādīt, cik daudz lielisku ēdienu tirgotāji var piedāvāt katrā cenu līmenī.

Abi kopā strādājuši pie ielu tirgotāju stenda koncepta Ņujorkā līdz pat Bordēna traģiskajai nāvei 2018. gadā.

"Michelin" ceļvedis, kas pieder tāda paša nosaukuma riepu kompānijai, ir viena no slepenākajām publikācijām pasaulē. Tās redaktoru un līdzistrādātāju vārdi tiek rūpīgi turēti noslēpumā.

Sākotnēji uzņēmums sāka piedāvāt tūrisma ceļvežus cilvēkiem, kuri dodas ceļojumos pa Eiropu. Ceļvežos īpašu uzmanību izpelnījās arī vairāki restorāni. Vēlāk izstrādāta arī zvaigzņu novērtējuma sistēma, kas nu pasaulē kļuvusi plaši atpazīstama. Lielākais zvaigžņu skaits, ko restorāns var iegūt, ir trīs "Michelin" zvaigznes.

Gadiem ejot, "Michelin" ceļvedis jau ieguvis teju vai "pārtikas Bībeles" statusu, pavāriem par zvaigznēm cīnoties pat tiesas ceļā.

2019. gadā kāds pavārs Francijā pauda sašutumu, ka viņam ceļvedī atņemta viena zvaigzne. Viņš caur tiesu mēģināja "Michelin" pieprasīt publicēt reitinga kritērijus un cilvēku vārdus, kuri ceļvedi sastādījuši.

Savukārt kāds korejiešu šefpavārs 2019. gadā sūdzējās, ka viņš nemaz nav gribējis nokļūt Seulas ceļvedī.