foto: Pete Niesen / Alamy/ Vida Press
Vai pasaule drīz paliks bez kafijas? Situācija lielākajās ražotājvalstīs raisa bažas
Vjetnama otra lielākā kafijas eksportētājvalsts pasaulē
Pasaulē
2021. gada 2. septembris, 06:04

Vai pasaule drīz paliks bez kafijas? Situācija lielākajās ražotājvalstīs raisa bažas

Jauns.lv

Līdz ar Covid-19 ierobežojumu pastiprināšanu Vjetnamā pieaugušas bažas par kafijas piegādēm pasaulē, raksta "The Guardian". Vjetnama, kas ir otra lielākā kafijas eksportētājvalsts pasaulē uzreiz aiz Brazīlijas, pastiprinājusi ierobežojumus Hošiminas ostā, kā arī vairākos kafijas audzēšanas apgabalos.

Vjetnama šobrīd cīnās ar vīrusa lipīgā delta varianta uzliesmojumiem, kā rezultātā daudzviet ieviesta karantīna. Kafijas pupiņu piegādāšana ostām, lai tās eksportētu, kļuvusi apgrūtinoša. Vjetnamas kafijas un kakao asociācija ir mudinājusi valdību atvieglot ierobežojumus.

Zināms, ka pērn Vjetnamai veiksmīgi izdevies ierobežot vīrusa izplatību ar karantīnu un stingru inficēto kontaktpersonu izsekošanu, valsts ekonomikai 2020. gadā sasniedzot vienu no augstākajiem rādītājiem pasaulē.

Tomēr nu šī Āzijas valsts, kurai turklāt trūkst Covid-19 vakcīnu, smagi cīnās ar delta variantu. Pirmdien valstī atklāti 14 219 jauni saslimšanas gadījumi, kas ir otrs lielākais jaunatklāto gadījumu skaits kopš pandēmijas sākuma.

Kopumā Vjetnamā līdz šim atklāti jau 445 tūkstoši Covid-19 gadījumi, kamēr pa visu 2020. gadu to bija mazāk nekā 1500.

Hošiminā ierobežojumi ieviesti jau jūnijā, bet augustā tie pastiprināti. Kafijas eksportētāji pastāstīja ASV medijam "Bloomberg", ka konteineru trūkuma un pieaugošo izmaksu dēļ viņi nespēj pienācīgi piegādāt produkciju.

Vīrusa uzliesmojums valstī ir ietekmējis miljoniem cilvēku, kuri šobrīd spiesti izolēties. Smagi skarts arī rūpniecības sektors un fabrikas, kurās tiek ražotas pasaules zīmolu preces, tostarp "Samsung", "Nike" un "Adidas" rūpnīcas.

Vjetnamas transporta ministrs Ngujens Van Te sacīja, ka iestāsies par "nevajadzīgu administratīvo šķēršļu" samazināšanu, lai netraucētu lauksaimniecības preču, piemēram, kafijas un rīsu, pārvadāšanu.

Ķibeles arī pasaulē lielākajā kafijas ražotājvalstī

Analītiķi neseno Covid-19 uzliesmojumu Vjetnamā, kas 2019. gadā nodrošināja vairāk nekā 20% no kafijas importa Eiropas Savienībā, nosaukuši par "vētru pasaules kafijas tirgū".

Savukārt Brazīliju, kas ir pasaules lielākā kafijas ražotāja, šogad skāruši nepiemēroti laikapstākļi, kas sabojājuši ražu un veicinājuši kafijas pupiņu cenu pieaugumu.

Vjetnamā galvenokārt tiek ražotas robusta šķirnes kafijas pupiņas, kas ir ar rūgtāku garšu. Tās galvenokārt izmanto šķīstošās kafijas un espresso pagatavošanā, kā arī dažādos maisījumos. Brazīlija savukārt vairāk eksportē augstākās kvalitātes arabikas kafijas pupiņas. 

Šobrīd arabikas un robusta kafijas šķirņu cena sasniegusi pēdējo gadu maksimumu, tomēr maz ticams, ka patērētāji tuvākajā laikā novēros kafijas cenu pieaugumu. Tas tāpēc, ka lielākajai daļai piegādātāju līgumi ir noslēgti uz sešiem mēnešiem. Skaidrāka aina radīsies tad, kad Brazīlijā tiks novākta visa jaunā raža, un Vjetnama pārskatīs paņēmienus cīņā ar Covid-19.