foto: action press/ Vida Press
Krievija saskaņā ar Putina rīkojumu evakuē no Afganistānas savus pilsoņus
Cilvēki Kabulas lidostā iekāpj militārajā lidmašīnā, lai evakuētos no Afganistānas.
Pasaulē
2021. gada 25. augusts, 22:05

Krievija saskaņā ar Putina rīkojumu evakuē no Afganistānas savus pilsoņus

Jauns.lv / LETA

No Kabulas trešdien ar četrām Krievijas armijas lidmašīnām evakuēti Krievijas un citu valstu pilsoņi, izpildot Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu.

Evakuācijas lidojumi iezīmē maiņu Krievijas nostājā.

Krievijas vēstnieks Kabulā iepriekš cildinājis talibu veikumu un norādījis, ka grupējums, kas Krievijā joprojām oficiāli atzīts par teroristu organizāciju, Kabulu pirmajās 24 stundās pēc varas pārņemšanas padarījis drošāku, nekā tas bijis pie iepriekšējās varas.

Tomēr Kremlis trešdien atzina, ka situācija ir ļoti spraiga un, atgādinot gan par grupējuma "Islāma valsts", gan talibu klātbūtni, brīdināja, ka teroristu draudi ir "ļoti augsti".

Krievijas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka no Afganistānas evakuējusi vairāk nekā 500 cilvēku - gan Krievijas, gan Baltkrievijas, Kirgizstānas, Tadžikistānas un Uzbekistānas pilsoņus.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Afgāņi pamet valsti

gallery icon

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon

Haoss Kabulas starptautiskajā lidostā

gallery icon