foto: REUTERS/SCANPIX
Pēc uzbrukumiem žurnālistiem vairāki Gruzijas televīzijas kanāli aptur raidīšanu
Svētdien savās mājās tika atrasts miris neatkarīgā telekanāla "PIrveli" operators Aleksandrs Laškarava, kuru galēji labējie ekstrēmisti 5.jūlijā piekāva, kad viņš filmēja protestus pret plānoto LGBTQ kopienas gājienu.
Pasaulē
2021. gada 14. jūlijs, 11:49

Pēc uzbrukumiem žurnālistiem vairāki Gruzijas televīzijas kanāli aptur raidīšanu

Jauns.lv / LETA

Gruzijas neatkarīgie televīzijas kanāli trešdien uz 24 stundām pārtraukuši raidīt, tādējādi protestējot pret uzbrukumiem žurnālistiem, kas noveduši pie kāda televīzijas operatora nāves.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā ziņots, svētdien savās mājās tika atrasts miris neatkarīgā telekanāla "PIrveli" operators Aleksandrs Laškarava, kuru galēji labējie ekstrēmisti 5.jūlijā piekāva, kad viņš filmēja protestus pret plānoto LGBTQ (lesbiešu, geju, biseksuāļu, transseksuāļu, kvīru un citu seksualitāšu) kopienas gājienu.

Dienā, kad tika piekauts Laškarava, kopumā ievainojumus guva vairāk nekā 50 žurnālisti.

Notikušais izsaucis sašutumu gan pašā Gruzijā, gan aiz tās robežām, un starptautiskā žurnālistu tiesību aizstāvju organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF) norādījusi, ka tas "Gruzijā iezīmē katastrofālu pagrieziena punktu uz tiesībām informēt" par notiekošo.

Ietekmīgi Gruzijas televīzijas kanālu darbinieki un vadītāji apsūdzējuši premjerministra Iraklija Garibašvili valdību, ka tā organizējusi vardarbīgo kampaņu pret žurnālistiem, kas pārstāv pret valdību kritiski noskaņotos medijus.

Četri neatkarīgie televīzijas kanāli - "Formula", "Mtavari", "Pirveli" un "Kavkasia" - trešdien paziņojuši, ka uz 24 stundām pārtrauc raidīt.

"Garibašvili ir jāatkāpjas. Pret visiem, kas 5.jūlijā uzbruka žurnālistiem, jāuzsāk tiesiskā vajāšana," teikts identiskajos paziņojumos, kurus televīzijas kanāli izplatījuši feisbukā.

"Mēs esam apturējusi mūsu programmas uz 24 stundām. Mūsu klusēšana ir skaļš kliedziens par neticamajām problēmām, kādas Gruzijā jāpieredz neatkarīgajiem medijiem," sarunā ar aģentūru AFP norādījis televīzijas kanāla "Pirveli" ziņu redaktors Nodars Meladze.

Laškaravas bērēs otrdien piedalījās simtiem žurnālistu.

Garibašvili izteicis līdzjūtību Laškaravas ģimenei un kolēģiem, apsolot veikt pienācīgu operatora nāves apstākļu izmeklēšanu un nosaucot notikušo par "neticamu traģēdiju".

Valdošās partijas "Gruzijas sapnis" oponenti apgalvo, ka tā sniedz klusējošu atbalstu homofobu un nacionālistu grupējumiem, kas vēršas arī pret rietumnieciski orientēto opozīciju, organizējot uzbrukumus tās līderiem un aktīvistiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās