foto: REUTERS/SCANPIX
ASV un Austrālijas policijas operācija dod smagu triecienu organizētajai noziedzībai
Austrālijas policija aiztur vairākas personas, kas bija iesaistītas organizētajā noziedzībā.
Pasaulē
2021. gada 8. jūnijs, 09:05

ASV un Austrālijas policijas operācija dod smagu triecienu organizētajai noziedzībai

Jauns.lv / LETA

ASV un Austrālijas drošības iestāžu kopīgā operācijā, kas vērsta pret organizēto noziedzību, aizturēti simtiem cilvēku 18 valstīs, otrdien paziņojusi Austrālijas policija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas Savienības (ES) policijas aģentūra "Europol" paziņoja, ka globālās operācijas ietvaros aizturēti pavisam 800 cilvēku.

Savukārt ASV Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB) paziņoja, ka, pateicoties šai operācijai, izdevies novērst vairāk nekā 100 draudus dzīvībai.

Austrālijas policija atklāka, ka drošības dienesti izmantojuši ziņapmaiņas aplikāciju ANOM, ko izmantoja noziedznieki, un ieguvuši simtiem šifrētu ziņojumu.

"Europol" un FIB norādīja, ka pēdējo 18 mēnešu laikā tiesībsargājošās iestādes slepus apgādājušas noziedznieku grupējumus ar šifrētiem mobilajiem telefoniem, kas ļāva izsekot viņu sarakstei.

FIB ziņoja, ka izplatījis vairāk nekā 300 šādu telefonu vairāk nekā 100 valstīs.

"Šī informācija pagājušajā nedēļā noveda pie simtiem tiesībsargājošo iestāžu operāciju globālā mērogā no Jaunzēlandes līdz Austrālijai, Eiropai un ASV," paziņoja "Europol" pārstāvis.

"Vairāk nekā 800 aizturēšanas, vairāk nekā 700 vietas pārmeklētas, vairāk nekā astoņas tonnas koakīna" konfiscētas, atklāja "Europol".

Aizdomās turamie, kas iesaistīti globālā narkotiku tirdzniecībā, aizturēti Austrālijā, Āzijā, Dienvidamerikā un Tuvajos Austrumos.

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons paziņojis, ka šīs operācija ir smags trieciens organizētajai noziedzībai ne tikai Austrālijā, bet visā pasaulē.

Austrālijas policija atklāja, ka tā aizturējusi 224 cilvēkus, tostarp aizliegto motociklistu klubu locekļus, bet Jaunzēlande ziņo par 35 cilvēku aizturēšanu.

Austrālijas policija un FIB operāciju sāka 2018.gadā, piekļūstot ANOM. Kad šī aplikācija sāka izplatīties Austrālijas noziedzības pasaulē, policija varēja izsekot sarakstēm.

"Viss, par ko viņi runā, ir narkotikas, vardarbība, savstarpēji uzbrukumi, nevainīgi cilvēki, kas tiks nogalināti," atzinis Austrālijas Federālās policijas komisārs Rīss Keršavs.

Varasiestādes atklāja, ka, pateicoties piekļuvei ANOM, izdevies novērst vairākus uzbrukumus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Austrālijas policija pirmdien konfiscēja 104 šaujamieročus un gandrīz 45 miljonus Austrālijas dolāru (28,7 miljonus eiro) skaidrā naudā.