foto: REUTERS/SCANPIX
Saņem vakcīnu, kļūsti par miljonāru! Ohaio neizlēmušos motivē ar iespaidīgām naudas summām
Pasaulē
2021. gada 13. maijs, 18:50

Saņem vakcīnu, kļūsti par miljonāru! Ohaio neizlēmušos motivē ar iespaidīgām naudas summām

Jauns.lv

Lai mudinātu pēc iespējas vairāk iedzīvotāju vakcinēties pret Covid-19, ar pārsteidzošu paziņojumu klajā nācis Ohaio štata gubernators Maiks Devīns, paziņojot, ka nākamo piecu nedēļu laikā izlozēs piecas laimīgās personas, katrai piešķirot miljonu ASV dolāru, vēsta "The Guardian".

Lai piedalītos loterijā, ir jāsaņem vismaz viena vakcīnas deva pret Covid-19. Loteriju finansēs federālie koronavīrusa palīdzības fondi.

"Es saprotu, ka daži varētu teikt, ka esmu traks, ka tā ir naudas izšķiešana," sociālajos tīklos paudis Devīns. Viņš paskaidrojis, ka, viņaprāt, vienīgā izšķiešana gan šajā pandēmijas laikā ir cilvēku dzīvības. 

Lai motivētu vecākus vakcinēt arī savus bērnus vecumā no 12 līdz 17 gadiem, štats izlozēs arī viena bērna vārdu, kurš vēlāk saņems pilnu četru gadu koledžas stipendiju universitātē.

Jāteic, ka Ohaio nav vienīgais ASV štats, kas mēģina motivēt iedzīvotājus vakcinēties, pretim dodot dažādus labumus. Piemēram, Merilenda piedāvā maksāt 100 dolārus katram vakcinētajam štata darbiniekam, bet Ņūdžersija piedāvā bezmaksas alu. 

Šādi piedāvājumi gan ir izraisījuši pretrunīgas reakcijas. Kamēr daļa tos slavē, uzskatot, ka tas patiesi palielinās vakcinēto skaitu, tikmēr citi - peļ. Kritiski noskaņotie neuzskata, ka šādu labumu piedāvāšana būs īsts stimuls neizlēmušajiem.

Aptaujas liecina, ka aptuveni 30 miljoni amerikāņu vēl nav izlēmuši, vai vakcinēsies. Viņu vidū ir arī tādi, kas norādījuši, ka nemaz nezina, kā izmantot tiešsaistes lapas, lai vakcīnai pieteiktos. 

Lai novērstu dažus no šādiem šķēršļiem, ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir piešķīrusi 6 miljardus dolāru veselības centriem, kas apkalpo kopienas ar zemiem ienākumiem.

Baidens ir plaši publiskojis savu mērķi līdz 4. jūlijam ievadīt vismaz vienu vakcīnas devu 70% ASV iedzīvotāju.