foto: REUTERS/SCANPIX
Pret Navaļniju un sabiedrotajiem ierosināta vēl viena krimināllieta
Pasaulē
2021. gada 29. aprīlis, 20:19

Pret Navaļniju un sabiedrotajiem ierosināta vēl viena krimināllieta

Jauns.lv / LETA

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs un viņa līdzgaitnieki Ivans Ždanovs un Leonīds Volkovs ir aizdomās turētie krimināllietā par "nekomerciālas organizācijas izveidošanu, kas apdraud pilsoņu personas neaizskaramību un tiesības", teikts paziņojumā Navaļnija tīmekļa vietnē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vietne arī publicējusi prasības par Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) un Navaļnija štābu atzīšanu par ekstrēmistiskām organizācijām.

Lieta ierosināta vēl 4.februārī pēc panta par "sabiedrisku organizāciju izveidošanu un vadību, kuru darbība ir saistīta ar vardarbību pret pilsoņiem vai arī kaitējuma nodarīšanu viņu veselībai".

Pants paredz līdz četriem gadiem cietumā.

"Draudi [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina un viņa draugu personām ir apstāklī, ka FBK un štābi gadiem ilgi stāstīja par viņa zādzībām," komentē Navaļnija līdzgaitnieki. "Putins un viņa ierēdņi patiešām uzskata: zagšana - tās ir viņu likumīgās tiesības. Bet FBK un štābi, kas cīnās ar viņu zādzībām, šīs tiesības apdraud."

FBK tika dibināts 2011.gadā un izmeklē korupciju amatpersonu vidū, regulāri publicējot savus atklājumus, bieži vien "YouTube" video formātā.

Reģionālo biroju tīkls tika izveidots Navaļnija priekšvēlēšanu kampaņas laikā pirms prezidenta vēlēšanām 2018.gadā, lai gan Navaļnijam vēlēšanās tika aizliegts piedalīties.

Tīkls vēlāk atbalstīja izmeklēšanu par krāpšanos vēlēšanu procesā un popularizēja "gudrās balsošanas" stratēģiju.

Navaļnijs pašreiz izcieš divarpus cietumsodu par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā pēc saindēšanas ar kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis.

Navaļnijs trīs nedēļas ievēroja badastreiku, pieprasot ieslodzījuma vietai nodrošināt viņam pienācīgu medicīnisko aprūpi.

Pagājušajā nedēļā viņš tika izmeklēts civilajā slimnīcā un badastreiku pārtrauca.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās