foto: AFP/Scanpix
Kāpēc prātam neaptveramā Covid-19 katastrofa Indijā skar arī tevi
Mirušo rinda uz kremācijas krāsni Deli.
Pasaulē
2021. gada 30. aprīlis, 06:33

Kāpēc prātam neaptveramā Covid-19 katastrofa Indijā skar arī tevi

Jauns.lv

"Es nekad neesmu piedzīvojis tādu murgu. Nespēju noticēt, ka tas notiek Indijas galvaspilsētā. Cilvēki netiek pie skābekļa un mirst kā dzīvnieki," stāsta Džaints Malhotra, brīvprātīgais, kurš palīdz tikt galā ar katastrofālo situāciju kādā no Deli krematorijām.

Jau vairākas nedēļas Indija, kas pirmajos pandēmijas viļņos dzīvoja, ja salīdzina ar šo brīdi, visai mierīgi, piedzīvo jaunus un jaunus rekordus. Tomēr šie traģiskie notikumi šķietami tālā zemē var atstāt iespaidu uz pārējo pasauli - šis vīruss jau reiz pierādīja, ka pēc parādīšanās salīdzinoši nelielā Ķīnas pilsētā, tas neilgā laikā izplatījās pa visu zemeslodi. Un vienlaikus vietās, kur notiek nekontrolēta infekcijas izplatība, ir laba augsne jaunu variantu "dzimšanai", vēstī BBC.

foto: REUTERS/SCANPIX
Radi gatavojas kremēt savus piederīgos.

Februārī diennakts laikā mirušo statistika Indijā nepārsniedza dažus simtus, kas uz kopējā iedzīvotāju skaita fona nemaz nešķita tik daudz. Ik dienas infekcija tika atklāta apmēram 12 tūkstošiem iedzīvotāju, un daudzi cerēja, ka valsts izsprukusi no ļaunāko scenāriju īstenošanās. Tomēr kopš 17. aprīļa situācija ir prātam neaptverama - ik dienas jaunatklāto gadījumu skaits pārsniedza 200 tūkstošus, bet pēdējo nedēļu laikā jau pat 350 tūkstošus. Arī mirušo skaits ir trīskāršojies. Ja pandēmijas pirmā viļņa pīķa laikā pērn dienā nomira vairāk nekā 1000 cilvēku, tad pēdējās dienās upuru skaits pārsniedz jau trīs tūkstošus.

"Covid-19 var būt nāvējošs arī labi funkcionējošas veselības aprūpes sistēmas apstākļos, bet tad, kad slimnīcas vairs netiek galā, mirst arī tie, kurus vēl varēja glābt,"

skaidro BBC korespondents Džeimss Galahers, kurš vēsta par jaunumiem zinātnes un medicīnas jomā.

Vissarežģītākā situācija ir galvaspilsētā Deli, kur vairs nav gultu ar mākslīgās elpināšanas ierīcēm, un daudzas slimnīcas spiestas atteikt jaunpienākušajiem pacientiem jau uzņemšanas nodaļās. Vismaz divās slimnīcās savukārt pacienti sāka mirt, jo ēkās aptrūkās skābekļa krājumi, ar kuriem nodrošina skābekļa atbalstu Covid-19 pacientiem.

Krīzi vēl lielāku dara fakts, ka pārslogotas ir arī laboratorijas, tāpēc testa rezultātus nākas gaidīt pat trīs dienas. Savukārt krematorijas strādā diennakts režīmā.

Arī citās lielajās pilsētās situācija nav diži labāka.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ar Covid-19 slima sieviete virtuāli sarunājas ar savu ģimeni.

Aplēses liecina, ka kopš pandēmijas sākuma Indijā saslimuši jau teju 17 miljoni cilvēku, bet dzīvību zaudējuši 192 tūkstoši, tomēr eksperti ir pārliecināti, ka šie skaitļi neatbilst realitātei. Valsts milzīgās pārapdzīvotības un iedzīvotāju nemitīgās pārvietošanās dēļ nav iespējams veikt efektīvu testēšanu, kā arī veikt precīzu nāves gadījumu uzskaiti. Tādā veidā novērtēt patiesos krīzes apmērus, kā tas notiek Eiropā vai ASV, ir grūti, un visas aplēses ir ļoti aptuvenas.

Vai situācija var pasliktināties?

"Diemžēl tuvākajā nedēļā situācija būtiski pasliktināsies," brīdina Galahers, norādot, ka pēc šāda infekcijas izplatības pieauguma neizbēgami seko straujš nāves gadījumu kāpums.

"Pat, ja Indija vienas dienas laikā apturētu infekcijas izplatību, nāves gadījumu skaits turpinās augt, jo inficēto jau ir ļoti daudz. Nav nekādu pazīmju, ka infekcijas izplatības tempi stabilizētos, taču to, cik augstu šie skaitļi "uzlidos", noteiks vakcinācijas tempi un lokdaunu efektivitāte," viņš komentē.

BBC norāda, ka pašlaik Indija nav līderis to valstu vidū, kur ir visvairāk saslimušo un mirušo. Arī situācija uz vienu miljonu iedzīvotāju Indijā pagaidām neizskatās vissliktākā, jo daudzās Eiropas un Dienvidamerikas valstīs šis rādītājs ir krietni augstāks, taču lielā iedzīvotāju skaita un tik milzīga infekcijas izplatības lēciena dēļ notiekošais raisa lielas bažas. "Šādu situāciju mēs vēl nebijām piedzīvojuši, kad veselības aprūpes sistēma netiek galā ar notiekošo, bet inficēto skaits turpina augt," BBC skaidroja profesors Gotams Menons, kurš specializējas infekcijas slimību jomā.

Tas var novest pie tāda kolapsa, ka cilvēki masveidā sāk mirt dažādu iemeslu, ne tikai Covid-19 dēļ, tāpēc Indijas mediķi saskaras ar sarežģītu uzdevumu - viņiem jācenšas palīdzēt milzīgajam medicīniskās grūtībās nonākušam cilvēku skaitam. Vienlaikus daudziem cilvēkiem Indijā vispār nav pieejas medicīniskajai palīdzībai.

Ko tas nozīmē pasaulei?

Pandēmija ir globāls drauds, un jau pirmajās tās dienās zinātnieki un mediķi varēja vērot, kā jaunais koronavīruss, globalizācijas atbalstīts, lec pāri valstu robežām.

Ceļošanas ierobežojumi mazliet palīdzēja apturēt slimības izplatību, tomēr visi saprot, ka uz mūžu mūžiem aizvērt robežas nav iespējams. Tāpēc tas, kas pašlaik notiek Indijā, bez šaubām skars visu pasauli, jo īpaši ņemot vērā faktu, ka indieši ir visvairāk pārstāvētā diaspora pasaulē.

"Pandēmija mūs iemācīja, ka vienas valsts problēma ir globāla problēma," skaidro BBC korespondents Galahers, atgādinot, ka vienā Ķīnas pilsētā atklātais vīruss tagad ir visur.

Rekordlielā infekcijas izplatība var iziet ārpus Indijas robežām, tāpēc daudzas valstis šobrīd ierobežo aviosatiksmi ar šo valsti. Turklāt vietas, kur tik augsta slimības izplatība, ir ideālas vīrusa mutācijām.

"Lielais iedzīvotāju skaits un blīvums Indijā rada labu inkubatoru vīrusam, kurš var eksperimentēt ar savām jaunajām mutācijām," skaidro Kembridžas universitātes klīniskās mikrobioloģijas profesors Ravindra Gupta.

Ja vīrusam dos gana daudz laika pastāvēt šādos ideālos apstākļos, globālā pandēmija var būtiski ieilgt un kļūt vēl postošāka, ietekmējot arī tos, kuri jau vakcinējušies.

Jaunie varianti, kas radušies Lielbritānijā, Brazīlijā, Dienvidāfrikā jau paguvuši radīt daudzām valstīm lielas problēmas, jo ātri izplatījās visā pasaulē. Pētnieki brīdina, ka vīruss turpinās mutācijas un meklēs veidus, kā apiet imunitāti, ko dod vakcinācija vai vīrusa pārslimošana.

Ko darīt?

Citas pasaules valstis jau steidz palīgā Indijai - Lielbritānija nosūtījusi mākslīgās elpināšanas ierīces un koncentrēta skābekļa krājumus, bet ASV uz laiku atcēla aizliegumu izejvielu eksportam, lai ļautu Indijai savām vajadzībām saražot pēc iespējas vairāk "AstraZeneca" vakcīnu devu.

Daudzas valstis arī piedāvājušas savus kvalificētos darbiniekus un kravas ar individuālās aizsardzības līdzekļiem.

Indijas valdība tikmēr apstiprināja plānu, ļaujot 500 rūpnīcām palielināt savas skābekļa krājumu ražošanas jaudas. Tomēr visi šie pasākumi mērķēti, lai novērstu nāves gadījumus, nevis apturētu vīrusa izplatību. Pasaulei par labu nāktu, ja Indija tiktu galā ar vakcināciju, jo tā pašlaik ir atslēga uz situācijas atrisinājumu un infekcijas izplatības noturēšanu grožos, vēstī BBC.

foto: AFP/Scanpix
Skābekļa pildīšanas rūpnīca strādā paaugstinātā jaudā, bet aizvien nepietiek ne tuvu visiem.

Tomēr savas priekšrocības Indijai ir - tā ir viena no galvenajām valstīm, kur tiek ražotas vakcīnas. Valsts teritorijā darbojas sešas rūpnīcas, kas saražo 60% no visa pasaules vakcīnu apjoma, raksta BBC. Valstī arī uzsākta apjomīga vakcinācijas programma, tomēr arī šis process ir sarežģīts loģistikas un lielā iedzīvotāju skaita dēļ.

"Pagaidām nav skaidrs, vai valstij ir pietiekami vakcīnu un vai ir iespējams paātrināt procesu un paplašināt aptveri, programmā iekļaujot arī jaunus cilvēkus," skaidro speciālisti.

Kā zināms, sākumā Indijā vakcinēja tikai medicīnas darbiniekus, taču pēcāk prioritārajā grupā iekļāva arī cilvēkus virs 45 gadu vecuma.

BBC vēstī: kamēr tik liela valsts nebūs veiksmīgi imunizēta, situācija tajā radīs draudus visai pasaulei. Tāpēc speciālisti atgādina, ka pasaulei vairāk jāvienojas kopīgā cīņā ar vīrusu.