foto: Ekrānuzņēmums
Džordža Floida slepkavība: publicē iepriekš neredzētus video no veikala kameras un policistu skatupunkta
Ekrānuzņēmums no veikala novērošanas kameras video
Pasaulē
2021. gada 1. aprīlis, 14:43

Džordža Floida slepkavība: publicē iepriekš neredzētus video no veikala kameras un policistu skatupunkta

Jauns.lv

ASV trešo dienu norisinājusies tiesas prāva, kurā par afroamerikāņa Džordža Floida slepkavību tiek apsūdzēts nu jau no darba atstādinātais Mineapoles policists Dereks Čovins. Trešdien tiesā tika atrādīti iepriekš vēl nepubliskoti videomateriāli, tostarp novērošanas kameru ieraksts no veikala, kurā sākās dramatisko notikumu virkne, kas noveda pie Floida nāves.

45 gadus vecais Čovins, kurš zemē nogāzto aizturēto Floidu bija spiedis ar celi uz kakla, ir apsūdzēts otrās pakāpes slepkavībā un notiesāšanas gadījumā viņam draud līdz 40 gadu cietumsods. Viņš arī apsūdzēts trešās pakāpes slepkavībā, par ko draud cietumsods līdz 25 gadiem, un nogalināšanā bez iepriekšēja nodoma, par ko draud desmit gadu cietumsods.

Floida nāve pagājušā gada 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē izprovocēja plašus protestus visā valstī, kuri pārauga grautiņos.

Čovina juristi ir norādījuši, ka viņi tiesā apgalvos, ka 46 gadus vecais Floids miris no pārdozēšanas un veselības problēmām, bet policista izmantotais spēks bijis adekvāts. Čovins vainu nav atzinis un viņa prāva ilgs aptuveni mēnesi.

Hjūstonā atvadās no Džordža Floida

Tūkstošiem cilvēku pirmdien Hjūstonā devušies atvadīties no Džordža Floida, kura nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē izraisījusi ASV plašus protestus pret ...

gallery icon
38

Novērotāji tiesas procesa trešajā dienā sacīja, ka kadri, kas tiesā demonstrēti, varētu būt mēģinājums pierādīt, ka nāvē vainojamas narkotikas.

Floids raudāja un lūdza viņu nenošaut

Tiesā atrādīti kadri no policistu ķermeņa kamerām. Tiesa, parādīts materiāls tikai no Čovina kolēģu Tomasa Leina, Aleksandra Kuenga un Tou Čao kamerām, jo Čovina aktivitāšu dēļ kamera aizturēšanas laikā nav sniegusi daudz vizuālās informācijas. Arī Čovina kolēģi tiek apsūdzēti par līdzdalību otrās pakāpes slepkavībā un slepkavībā bez iepriekšēja nodoma, bet viņi tiks tiesāti pēc Čovina.

Video redzams, kā Floids, viņam pietuvojoties policistam, kurš pret viņu pavērsis ieroci, lūdz: "Lūdzu, nenošaujiet mani, es tikko zaudēju savu māti!"

Floidu saslēdz roku dzelžos, kamēr viņš turpina lūgt policistus, sakot ka viņš nepretosies un "darīs visu, ko liks".

Situācija pasliktinās pēc tam, kad policisti mēģina Floidu iecelt policijas automašīnā. Aizturētais sāk raudāt un pretoties, sakot, ka ir klaustrafobisks. Pēc tam ierodas abi pārējie policisti, tostarp Čovins.

foto: ZUMAPRESS.com
Ekrānuzņēmums no policijas ķermeņa kameras video

Policisti strauji izvelk Floidu caur automašīnas aizmugurējo sēdekli ārā un nogāž viņu uz zemes. Dzirdams, kā Floids sauc pēc mātes un saka ģimenei, ka mīl viņus. Tikmēr cilvēki, kuri notiekošo vēro no malas, sauc, lai policisti pārtrauc vīrieti smacēt un pārbauda viņa pulsu.

Pēc 9 minūtēm un 29 sekundēm Čovins beidzot noņēma ceļgalu no Floida kakla. Tobrīd notikuma vietā bija ieradušies mediķi. Floids, kurš jau kādu laiku bija bezsamaņā, tika novietots uz nestuvēm un iecelts mediķu automašīnā.

Veikala pārdevējs izjūt vainu par notikušo

Tiesā liecinājis arī 19 gadus vecais pārdevējs Kristofers Martins no veikala "Cup Foods", kur Floids neilgi pirms aresta pircis cigaretes.

foto: VIA REUTERS
Veikala darbinieks Kristofers Martins, kurš pieņēma no Floida viltoto naudaszīmi

Tieši Martins bija tas, kurš no Floida pieņēmis viltotu 20 ASV dolāru naudas zīmi, kā dēļ tikusi izsaukta policija.

Līdz ar pārdevēja liecību tiesā tika atrādīts veikala videonovērošanas kameru ieraksts.

Martins stāsta, ka viņam radies iespaids, ka Floids ir apreibinošu vielu ietekmē, jo viņš vilcinoties atbildējis uz jautājumiem, tomēr viņa prāts bijis pietiekoši gaišs, lai spētu uzturēt sarunu. Viņš raksturoja Floidu kā "draudzīgu un pretimnākošu". 

Veikala video Floids redzams labā noskaņojumā, smejoties, runājot ar cilvēkiem un staigājot apkārt. 

Martins tiesā pastāstīja, ka viņš ir pārdevis Floidam cigarešu paciņu, bet kā samaksu saņēmis viltotu banknoti. Martins teica, ka atpazinis, ka banknote ir viltota, jo tai bijusi neraksturīga zila nokrāsa un struktūra.

Martins kopā ar kolēģi pēc tam devies pie Floida, kurš sēdējis netālu novietotajā automašīnā un jautājis par viltoto banknoti, bet Floids atteicies doties atpakaļ uz veikalu. Martinam šķitis, ka Floids ļoti nav vēlējies nonākt šādā situācijā un domājis "kāpēc tas notiek ar mani".

Pārdevējs sākotnēji apsvēris iespēju atskaitīt viltotās naudas vērtību no savas darba algas, nevis ziņot par Floidu, tomēr galu galā nolēmis par viltoto banknoti pastāstīt veikala vadītājam. Policiju izsaucis cits darbinieks.

Martins, kurš ir arī aresta liecinieks, pastāstīja, ka izjūt vainu par notikušo, jo, "ja es vienkārši nebūtu pieņēmis banknoti, no tā varēja izvairīties".

Liecinieks nespēj valdīt asaras 

61 gadu vecais Čārlzs Makmilians bija vēl viens liecinieks, kurš trešdien liecināja tiesā.

Pamatojoties uz videomateriāliem, šķiet, ka Makmilians bija pirmais, kurš sāka vērot Floida arestu. Viņš pastāstīja tiesai, ka sākumā uzrunājis Floidu, mudinot viņu iekāpt policijas automašīnā.

Makmilians sacīja, ka juties "bezpalīdzīgs", redzot incidenta norisi. Video dzirdams, kā viņš Čovinam sauc: "Tavs ceļgals ir uz viņa kakla, tas ir nepareizi!"

Kad tiesā tika parādīti aresta kadri, Makmilians izplūda asarās, un tiesnesis aicināja uz īsu pārtraukumu.

Tika parādīti arī atsevišķi kadri no Čovina ķermeņa kameras, kuros redzams liecinieks Makmilians. Tajos redzams, kā vīrietis policistam izsaka iebildumus pēc tam, kad Floids aizvests ar neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu. "Es neatbalstu to, ko tu izdarīji," viņš sacīja policistam.

"Mums bija jākontrolē šis puisis, jo viņš ir miesās liels," Čovins atbildēja Makmilianam, kāpjot policijas automašīnā. "Izskatās, ka viņš, iespējams, ir kaut ko salietojies."

Liecina vēl prāvs cilvēku skaits

Tiesā liecinājuši vēl vairāki cilvēki, kuri notikušo vērojuši no malas vai bijuši kā citādi iesaistīti Floida aizturēšanas lietā.

Liecinājis arī Mineapoles policijas leitnants Džeimss Rugels un citi cilvēki, kuri notikušo filmējuši arī ar saviem mobilajiem telefoniem. Jaunākajai no lieciniecēm ir tikai deviņi gadi.

foto: VIA REUTERS
Mineopoles policijas departamenta leitnants Džeimss Rugels

Tiesā piedalās 14 zvērinātie - 9 sievietes un 5 vīrieši vecumā no 20 līdz 60 gadiem. 

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143