foto: REUTERS/SCANPIX
Par neslavas celšanu tiesā no "Fox News" pieprasa 1,6 miljardus dolāru
Cilvēki Manhetenā iet garām "Fox News" ofisa ēkai.
Pasaulē
2021. gada 26. marts, 15:32

Par neslavas celšanu tiesā no "Fox News" pieprasa 1,6 miljardus dolāru

Jauns.lv / LETA

Balsošanas tehnoloģiju uzņēmums "Dominion Voting Systems" piektdien iesūdzējis tiesā ASV raidsabiedrību "Fox News" par neslavas celšanu, prasot no konservatīvā medija piedzīt 1,6 miljardus dolāru (1,4 miljardus eiro) par apgalvojumiem, ka uzņēmums falsificējis ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus.

Kā skaidro "Dominion", "Fox News" palielinājis neprecīzo pieņēmumu izplatību, ka uzņēmums mainījis balsošanas rezultātus.

"Fox News" "pārdeva melīgu versiju par vēlēšanu krāpšanos, lai kalpotu saviem komerciālajiem mērķiem, procesa gaitā nopietni kaitējot "Dominion"", teikts prasībā.

Tā iesniegta tiesā Delavērā, kur reģistrēti abi uzņēmumi, kaut arī "Fox News" galvenā mītne ir Ņujorkā, bet "Dominion" - Denverā.

Daži "Fox News" līdzstrādnieki izplatīja nepatiesus apgalvojumus, ka "Dominion" izmainījis balsošanas rezultātus ar algoritmiem savās balsošanas iekārtās, kas izstrādātas Venecuēlā, lai tur vēlēšanu rezultātus falsificētu par labu diktatoram Ugo Čavesam.

Raidījumu vadītāji uz savām pārraidēm aicināja bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa sabiedrotos Sidniju Pauelu un Rūdiju Džuliāni, kas izplatīja šos apgalvojumus. Pie vēl plašākas auditorijas tie nonāca ar "Fox News" sociālo mediju platformu starpniecību.

"Dominion" prasībā skaidro, ka centies panākt, lai tiktu atainoti patiesie apstākļi, tomēr "Fox News" to ignorējis.

"Tas bija apzināts biznesa lēmums atbalstīt, atkārtot un pārraidīt šos melus, lai saglabātu auditoriju," skaidroja advokāts Džastins Nelsons.

Saistībā ar apgalvojumiem par uzņēmuma lomu vēlēšanu falsifikācijā "Dominion" jau iesūdzējis tiesā Džuliāni, Pauelu un Minesotā bāzētā uzņēmuma "MyPillow" vadītāju.

Cits tehnoloģiju uzņēmums "Smartmatic USA" par vēlēšanu sakarībā paustajiem apgalvojumiem jau iesūdzējis tiesā "Fox News".