Pasaulē
2016. gada 14. decembris, 12:23

Izdzīvojušais aizsargs aizlido mājās. Atklāj, kādi bija pēdējie mirkļi pirms katastrofas. FOTO

Jauns.lv

Futbola kluba "Chapecoense" aizsargs Alans Rušelu, kurš ir viens no dažiem "Lamia" lidmašīnas katastrofā izdzīvojušajiem, bijis pietiekami stabilā stāvoklī, lai ar lidmašīnu dotos atpakaļ uz Brazīliju - viņu dzimtenē nogādājuši Brazīlijas Gaisa spēki. 

Zināms, ka Rušelu, kuram konstatēta muguras trauma, pagājušajā nedēļā spēris arī pirmos soļus, kas nozīmē, ka ievainojums neietekmē viņa kustību spēju. "Paldies visiem, visiem, kas uztraucās par manu atlabšanu. Es gribēju teikt, ka atlabšana norit labi. Drīz es došos atpakaļ uz Brazīliju, lai pabeigtu atveseļošanos. Es vēlos pateikties jums par atbalstu un rūpju pilnajām ziņām, kuras no jums saņēmu. Paldies visiem. Liels paldies," viņš vēl pagājušajā nedēļā sacīja saviem atbalstītājiem. 

Šonedēļ futbolists jau nogādāts atpakaļ Brazīlijā, kur viņu sagaidīja ģimene un fani. 

Tikmēr vēl viens izdzīvojušais aizsargs Helio Netu, pamostoties no komas, bijis pārsteigts, ka ir slimnīcā un nevar spēlēt izšķirošajā mačā. Dakteri gan bija nolēmuši nogaidīt, kamēr viņa stāvoklis stabilizējies, un tikai tad atklāja viņam traģiskās ziņas. 

Kā zināms, katastrofā izdzīvoja vēl viens futbolists - Džeksons Folmans, kuram ārsti bija spiesti apmutēt kāju. Sākotnēji bija šaubas arī par otru kāju, taču to izdevās saglābt. 

Jau vēstīts, ka "Lamia" lidmašīna avarēja, jo tai beidzās degviela. Tā nogāzās aptuveni 50 kilometru attālumā no Medeljinas pilsētas. 

"Chapecoense" bija ceļā uz "Copa Sudamericana" jeb Dienvidamerikas otrā prestižākā klubu turnīra pirmo finālspēli, kurā tai bija jātiekas ar Medeljinas "Atletico Nacional" komandu. Šī bija pirmā reize, kad Šapeko pilsētas klubs sasniedza kādu no kontinenta turnīra fināliem.

"Chapecoense" lidmašīnas avārija kļuvusi par vienu no traģiskākajām aviokatastrofām futbola vēsturē. Pirms 29 gadiem aviokatastrofā Peru gāja bojā 23 Limas "Alianza" komandas pārstāvji, bet 1949.gadā, ietriecoties baznīcā, gāja bojā 23 personas no Itālijas komandas "Torino" personāla. Savukārt 1993.gadā aviokatastrofā gāja bojā 22 Zambijas futbola izlases pārstāvji.

BBC tikmēr vēsta, ka katastrofā izdzīvojušie atklāj - apkalpe nevienu nebrīdināja par tuvojošos katastrofu. 43 gadus vecais žurnālists Rafales Henzels sacīja, ka viņiem pat nav dota norāde piesprādzēties. "Neviens mums neteica piesprādzēties. Katru reizi, kad vaicājām par nosēšanos, mums teica, ka tā notiks pēc 10 minūtēm. Tad pazuda gaismas un izslēdzās dzinēji. Tas mūs nobiedēja, taču nekādus brīdinājumus mēs nesaņēmām. Mēs nezinājām, kas notiek," viņš atklāja. 

Viņš atminējās, ka cilvēki devās atpakaļ savās vietās, kad lidmašīnā bija izdzisusi gaisma, bet neviens negaidīja, ka drīzumā notiks katastrofa. 

Kasjauns.lv/Foto: AP, AFP, Reuters/LETA/Scanpix, EPA/LETA