foto: PA Images
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Horvātijas pilsētā Splitā "Spaladium Arena" plānots vakcinēt 3000 cilvēku dienā.
Pasaulē
2021. gada 7. marts, 07:58

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Jauns.lv

Fakti par un ap vakcināciju pasaulē šonedēļ.

Vakcinācijas līdere Izraēla sapotējusi pusi iedzīvotāju, turklāt 35% saņēmuši otro devu. Valstī ir 9,3 miljoni iedzīvotāju, ieskaitot Austrumjeruzalemes arābus, palestīniešus Rietumkrastā un Gazas sektorā kampaņa neaptver. Līdz marta beigām iecerēts vakcinēt visus, kas vecāki par 16 gadiem, un pakāpeniski atcelt ierobežojumus.

Eiropas Komisija ierosinās noteikumus Eiropas Savienības vakcinācijas zaļajām caurlaidēm, kas pakāpeniski sniegs iespēju droši pārvietoties darba vai tūrisma mērķiem. Valstis, kuru tautsaimniecība lielā mērā atkarīga no tūrisma, un lidsabiedrības vēlas, lai šis dokuments būtu kā vakcinācijas pase, kas ļautu izvairīties no testiem un karantīnas, dodoties ceļojumos.

Ja Eiropas Savienība nespēs vienoties par priekšrocībām cilvēkiem, kas ir vakcinēti pret Covid-19, nesen saņēmuši negatīvu testu vai ieguvuši imunitāti, Austrija un līdzīgi domājošas valstis pavasarī ieviesīs pašas savas vakcīnu pases, paziņojis Austrijas kanclers Sebastians Kurcs.

Kavējoties ar Eiropas Savienības starpniecību organizētajām vakcīnu piegādēm, Čehijas prezidents Milošs Zemans lūdzis Krieviju piegādāt "Sputņik V". Zemans, kurš pazīstams ar draudzīgu attieksmi pret Maskavu un Pekinu, piebildis, ka viņam nekas nebūtu pretī arī pret Ķīnas vakcīnu, jo "vakcīnai nav ideoloģijas". Čehijā inficēšanās līmenis pašlaik ir augstākais Eiropā. Pats Zemans un premjers Andrejs Babišs sapotēti ar ar "Pfizer/BioNTech" vakcīnu.

Bahreina pirmā pasaulē atļāvusi izmantot ASV farmācijas uzņēmuma "Johnson & Johnson" vakcīnu. Bahreina šobrīd izmanto "Pfizer/BioNTech", "AstraZeneca", Ķīnas "Sinopharm" vakcīnas un Krievijas "Sputņik V", vakcinēti jau 17% iedzīvotāju.

Arī ASV Pārtikas un zāļu pārvalde apstiprinājusi "Johnson & Johnson" vakcīnu. Klīniskos pētījumos vakcīnas efektivitāte ir 66%, taču novērš slimību smagā formā – 85% gadījumu. Nepieciešama tikai viena deva, un var glabāt standarta ledusskapī. Līdz gada beigām plānots saražot ap vienu miljardu devu. Eiropas Savienībā reģistrācija gaidāma 11. martā.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde paziņojusi, ka saldētus flakonus ar "Pfizer" vakcīnām var uzglabāt līdz divām nedēļām tādā temperatūrā, kāda parasti ir farmācijas produktu saldētavās – apmēram mīnus 20 grādos. Šis lēmums mīkstina iepriekšējo prasību par mīnus 60 līdz mīnus 80 grādiem.