foto: ekrānuzņēmums no video
Krievu policistu dīvainā specoperācija okupētajā Krimā: autovadītāju aptur, lai viņus izprašņātu par Navaļņiju
Okupācijas varas policija Krimas pussalā īstenojusi dīvainu “specoperāciju” – apturējusi autovadītājus, lai noskaidrotu viņu attieksmi pret opozicionāru, politieslodzīto Alekseju Navaļņiju.
Pasaulē
2021. gada 5. marts, 19:03

Krievu policistu dīvainā specoperācija okupētajā Krimā: autovadītāju aptur, lai viņus izprašņātu par Navaļņiju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Okupācijas varas policija Krimas pussalā īstenojusi dīvainu "specoperāciju" – apturējusi autovadītājus, lai noskaidrotu viņu attieksmi pret opozicionāru, politieslodzīto Alekseju Navaļņiju.

Kāds autovadītājs, kurš sevi sauc par Sergeju Vladimiroviču, sociālajos tīklos padalījies ar pieredzēto uz vienas no Krimas automaģistrālēm – Bahčisarajas pilsētā. Viņu dokumentu pārbaudei apturējis policists un paskaidrojis, ka tagad norisinās “specoperācija”, lai noskaidrotu, vai šoferīši atbalsta protestus pret skandalozās filmas par Krievijas prezidenta Vladimira Putina pasakaino pili autoru, tagad apcietinājumā esošo Alekseju Navaļņiju.

Sergeja uzfilmēto materiālu zibenīgi uztvēra arī opozīcijas plašsaziņas līdzekļi, kas izsaka neizpratni par policijas darbībām un izsaka aizdomas, ka šādā veidā vara cenšas izskaitļot tās politiskos pretiniekus un par viņiem veido plašu datubāzi, izmantojot “neordināras metodes”.

Policijas darbinieks, kurš veica dokumentu pārbaudi, vadītājam paskaidroja, ka pašlaik notiek “īpaša operācija”, lai novērstu atbalstu Navaļņijam.

Video redzams, kā policists pienāk pie vadītāja un saka: “Sveicināti! Dokumentu pārbaude īpašas specoperācijas ietvaros, lai neatbalstītu protestus par labu Navaļnijam. Tāpēc mūs interesē: vai jūs esat vietējais vai nē?”

Šoferis lūdz atkārtot, par kādiem protestiem ir runa? “Par labu Navaļnijam,” policists atkārto. Autovadītājs jautā, vai ir aizliegts atbalstīt opozīcijas politiķi, un lūdz paskaidrot, kuri likumi paredz apturēt automašīnu, lai noskaidrotu vadītāja politiskos uzskatus.

Policists sakās aiziet pie sava priekšnieka un noskaidrot, kā sauc konkrēto “specoperāciju”. Pēc tam pie apturētā auto pienāk posteņa vecākais un vadītājam cenšas iegalvot, ka viņš ir “pārklausījies”.

Vēlāk Bahčisarajas apgabala ceļu policijas vienības vadītājs Aleksandrs Bulahovs, kurš centās iegalvot vadītājam, ka viņš kaut ir “pārklausījies”, “Novaja Gazeta” skaidroja, ka tieši pats autovadītājs centies viņa padoto provocēt ar sarunām par politiku. Uzfilmētajā video gan redzams, ka sarunu par politiku un Navaļņiju uzsāka tieši policists.

“Mēs neesam iesaistīti politikā, bet esam saistīti ar ceļu drošību. Un tā ir tīrā provokācija,” notikuši centās “notušēt” Bakčisarajas policisti. Pēc notikušā autovadītājs Sergejs Vladimirovičs piebilda, ka īpaši par Navaļņija aktivitātēm neinteresējas, bet ir neizpratnē, kāpēc ceļu policijai rūp, vai viņš par to interesējas.