foto: EPA/Scanpix
Grieķijas sabiedrību šokē seksuālās vardarbības skandāls Nacionālajā teātrī
Apcietinātais Nacionālā teātra direktors Dimitris Lignadis (centrā).
Pasaulē
2021. gada 22. februāris, 21:39

Grieķijas sabiedrību šokē seksuālās vardarbības skandāls Nacionālajā teātrī

Jauns.lv / LETA

Grieķijas konservatīvā valdība izpelnījusies kritiku saistībā seksuālās vardarbības skandālu vienā no valsts vadošajiem teātriem un solījusi izstrādāt jaunu ētikas kodeksu.

"Valstij nepieciešami ētikas kodeksi, ietvars, lai novērstu jebkuru ļaunprātīgas izmantošanas formu," žurnālistiem sacīja valdības preses pārstāvja vietniece Aristotelia Peloni.

Viņa paziņoja, ka valdība nāks klajā ar iniciatīvu šajā jomā.

Pret Grieķijas premjerministru Kiriaku Micotaki tiek izdarīts arvien lielāks spiediens atlaist kultūras ministri Linu Mendoni saistībā ar notikumiem Grieķijas Nacionālajā teātrī.

Teātra bijušais mākslinieciskais direktors Dimitris Lignadis sestdien tika aizturēts uz aizdomu pamata par nepilngadīgo izvarošanu.

Peloni sacīja, ka Grieķijas sabiedrību ir šokējuši šie atklājumi.

"Mēs klausāmies upuros. Mēs atbalstām viņus," norādīja Peloni, uzsverot, ka ministre savu amatu saglabās.

Mediji ziņo, ka Grieķijas aktieru ģilde esot saņēmusi simtiem sūdzību par seksuālu uzmākšanos un iebiedēšanu vairāku gadu garumā. Ģildes vadītājs šodien sniedza liecību izmeklētājiem saistībā ar šiem apgalvojumiem.

Valdības īpašā sekretāre jautājumos, kas saistīti ar nepilngadīgajiem bez pavadoņiem, šodien arī aicināja izmeklēt apgalvojumus, ka no 2017.gada līdz 2018.gadam no seksuālās uzmākšanās cietuši migrantu bērni.

56 gadus vecais Lignadis atkāpās no amata 6.februarī, kā iemeslu minot "toksisko baumu klimatu, netiešos mājienus un [informācijas] noplūdes".

Lignadis ir stingri noliedzis, ka būtu saistīts ar seksuālo uzmākšanos nepilngadīgajiem, par ko ziņojuši Grieķijas mediji. Viņš ir aizturēts.

Opozīcijā esošā galēji kreisā partija SYRIZA apsūdzējusi konservatīvo valdību mēģinājumā piesegt šo lietu un apgalvo, ka Lignadis ir premjera draugs.

Premjerministra birojs to noliedzis.

Vairāk nekā trīs gadus pēc "MeToo" kustības ASV, Grieķijā klusēšanu par seksuālajiem noziegumiem pērn salauza divkārtējā olimpisko spēļu čempione burāšanā Sofija Bekatoru.

Bekatoru decembrī paziņoja, ka 21 gada vecumā viņai seksuāli uzmācies un viņu izmantojis kāds augsta ranga federācijas biedrs. Incidents noticis viņas viesnīcas numurā neilgi pēc treniņiem 2000.gada olimpiādei.

Daudzos noziegumos, par kuriem celtas aizdomas, jau iestājies noilgums.