Pasaulē
2021. gada 9. februāris, 10:41

Džordžijā veic izmeklēšanu par Trampa telefonsarunu, kurā mudinājis amatpersonu atrast viņam balsis

Jauns.lv / LETA

ASV Džordžijas štata sekretāra birojs pirmdien uzsācis izmeklēšanu par janvārī notikušo toreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa telefonsarunu ar štata augstāko vēlēšanu amatpersonu, kurā Tramps sacīja, ka vēlas, lai tiktu atrasts pietiekami daudz balsu štata vēlēšanu rezultāta maiņai, pavēstīja amatpersona.

Štata sekretāra Breda Rafenspergera pārstāvis sakariem presi Valters Džonss apstiprināja, ka izmeklēšana notiek.

foto: AFP/Scanpix
Tramps atteicies atzīt, ka ASV prezidenta vēlēšanās zaudējis Džo Baidenam.

"Štata sekretāra birojs izmeklē sūdzības, ko tas saņem. Izmeklēšanai ir faktu noskaidrošanas un administratīvs raksturs. Tālāki tiesiskie soļi ir ģenerālprokurora ziņā," norādīja Džonss.

Tramps atteicies atzīt, ka ASV prezidenta vēlēšanās zaudējis Džo Baidenam, un lielu daļa savu pūļu veltījis Džordžijai, kas tradicionāli balsojusi par republikāņiem.

Tramps ar Melāniju pamet Balto namu

Laužot tradīciju un izvairoties no sava pēcteča Džo Baidena inaugurācijas, Līdzšinējais ASV prezidents Donalds Tramps trešdien beidzamo reizi atstājis Balto ...

gallery icon
50

2.janvāra telefonsarunas gaitā Tramps skaidroja, ka Rafenspergers var mainīt apstiprinātos rezultātus, tomēr štata sekretārs šo pieņēmumu kategoriski noraidīja.

"Viss, ko es gribu, ir šis. Es gribu atrast 11 780 balsis, kas ir par vienu vairāk, nekā mums ir," sacīja Tramps. "Jo mēs šajā štatā uzvarējām."

Tramps pret Baidenu. 2020. gada vēlēšanu kampaņu pēdējie metri

gallery icon
51

Rafenspergers un viņa advokāts prezidentam atbildēja, ka štata paziņotie rezultāti ir pareizi, un vēlēšanās Džordžijā ar 11 779 balsu pārsvaru uzvarējis demokrātu kandidāts Džo Baidens.

Štata sekretāra biroja izmeklēšana uzsākta saistībā ar Džordža Vašingtona universitātes Juridiskās skolas profesora Džona Banchafa III sūdzību.

Profesors sūdzībā pieprasa, lai "šis jautājums pilnībā tiktu izmeklēts un tiktu sperti atbilstoši soļi".

Tramps varētu būt pārkāpis vienu vai vairākus Džordžijas likumus, arī vainojams sazvērestībā, lai veiktu vēlēšanu falsifikāciju, noziedzīgā kūdīšanā veikt vēlēšanu falsifikāciju, kā arī vainojams par tīšu iejaukšanos vēlēšanu pienākumu izpildē, teikts sūdzībā.