foto: Gabrielle CEZARD/SIPA
Tiesa uzstāj, ka 13 gadus vecā meitene piekritusi. Francijā virmo niknums par lēmumu izvarošanas lietā
Protestos Parīzē pieprasa "taisnīgumu Džūlijai"
Pasaulē
2021. gada 7. februāris, 20:57

Tiesa uzstāj, ka 13 gadus vecā meitene piekritusi. Francijā virmo niknums par lēmumu izvarošanas lietā

Jauns.lv

Svētdien, 7.februārī, Francijā notiek protesti, lai atbalstītu sievieti, kuru, iespējams, bērnībā izvarojuši 20 ugunsdzēsēji. Viņas lieta šonedēļ tika skatīta Augstākajā tiesā, un kampaņas dalībnieki cer, ka tiesas lēmums beidzot liks valstī noteikt vecumu, līdz kādam stāties seksuālās attiecībās ar mazgadīgo ir aizliegts, kā tas ir citās Eiropas Savienības valstīs.

Džūlija [vārds mainīts] stāsta, ka viņu laika posmā no 2008. līdz 2010.gadam izvarojuši vairāki Parīzē strādājoši ugunsdzēsēji. Viss sācies ar ugunsdzēsēju vārdā Pjērs, kurš 2008. gadā viņai palīdzējis nomierināties pēc smagas trauksmes lēkmes. Tolaik Džūlijai bija 13 gadu.

Pjērs nepilngadīgās Džūlijas telefona numuru atradis viņas medicīniskajā failā, kur bijis norādīts arī meitenes vecums. Kā stāsta Džūlija, Pjērs viņu bombardējis ar "sirsnīgām ziņām". Ar laiku Pjērs sācis lūgt Džūliju izģērbties kameras priekšā un pēc tam, kad viņa piekritusi, iedevis viņas numuru kolēģiem, kuri sākuši pieprasīt to pašu. 

Trīs no apsūdzētajiem ugunsdzēsējiem tiesā atzinuši, ka iesaistījušies ar meiteni seksuālās attiecībās, norādot, ka viņa tam piekritusi. Savukārt pati Džūlija savā privātajā dienasgrāmatā tolaik rakstījusi, ka bija "pārbijusies un paralizēta no bailēm".

Parīzē protestē pret tiesas lēmumu izvarotās Džūlijas lietā

Svētdien, 7.februārī, Francijā notiek protesti, lai atbalstītu sievieti, kuru, iespējams, bērnībā izvarojuši 20 ugunsdzēsēji. Viņas lieta šonedēļ tika skatīta Augstākajā ...

gallery icon
19

Gaidāms, ka Džūlijas lieta noslēgsies nākamajā trešdienā, un Džūlijas advokāti pieprasīs apsūdzēt izvarošanā visus 20 iesaistītos ugunsdzēsējus. Pašlaik tikai trīs vīrieši tiek apsūdzēti "seksuālos pārkāpumos".

Francijas likumi nosaka, ka pilngadīgā stāšanās dzimumattiecībās ar personu, kura nav sasniegusi 18 gadu vecumu, ir pārkāpums, tomēr tā netiek uzreiz saukta par izvarošanu.

Saskaņā ar likumu, lai Francijā izvirzītu apsūdzību izvarošanā, sūdzības iesniedzējam jāpierāda, ka stāšanās seksuālās attiecībās bijusi pret viņa gribu, pretējā gadījumā apsūdzētais var tikt notiesāts tikai par "seksuālu pārkāpumu". 

Maksimālais sods Francijā par seksuālu pārkāpumu ir septiņi gadi cietumā, bet par izvarošanu - 20 gadi aiz restēm.

Saskaņā ar tiesā iesniegtajiem dokumentiem, pēc uzbrukumiem Džūlijas garīgā un fiziskā veselība sāka pasliktināties. Tā rezultātā viņu biežāk piemeklēja krampju lēkmes, viņai bija jālieto stipri medikamenti. Ugunsdzēsēji divu gadu laikā viņas māju apmeklējuši 130 reizes. Džūlijai bija bail iziet ārā, un viņai tika izrakstīti pretsāpju medikamenti.

Māte sākotnēji ugunsdzēsējiem bija pateicīga

Meitenes māte Korina Lerīha izmeklētājiem pastāstīja, ka sākumā bijusi priecīga, ka Pjērs pēc pirmās palīdzības sniegšanas reizes piezvanījis, lai apjautātos par Džūlijas veselību. "Es pat pagatavoju kūku ugunsdzēsējiem," viņa teica. "Mēs bijām pateicīgi, ka viņi pieskatīja Džūliju, kad viņa bija slima."

2009. gada janvārī Pjērs apciemojis Džūliju, bet viņas māte tikmēr izvedusi pastaigā suni. Kā apgalvo Lerīha, visticamāk, šajā laikā Pjērs meitu izvarojis. Vēlāk tā paša gada novembrī Pjērs, vēl esot ugunsdzēsēja formastērpā, 14 gadus veco Džūliju aizvedis uz dzīvokli, kur viņu izvarojis kopā ar vēl diviem kolēģiem.

2010. gada jūlijā Džūlijai tika mainīta ārstēšanas terapija, kā rezultātā viņai bija jālieto mazāk medikamentu. Viņas apziņa, kas iepriekš zāļu ietekmē bija miglaināka, sāka skaidroties, un viņa mātei pastāstīja par ugunsdzēsēju netiklajām darbībām. 31. augustā tolaik 15 gadus vecās Džūlijas māte iesniedza sūdzību policijā.

foto: Gabrielle CEZARD/SIPA
Protestos Parīzē pieprasa "taisnīgumu Džūlijai"

Izvarotāji atzīst vainu, bet norāda - meitene piekritusi

Pēc sešiem mēnešiem policija sāka izmeklēšanu pret Pjēru un pārējiem diviem vīriešiem, kuri meiteni izvarojuši Pjēra dzīvoklī, bet pret citiem Džūlijas pieminētajiem 17 ugunsdzēsējiem nekādi procesi netika piemēroti.

Nopratināšanas laikā visi trīs vīrieši atzinuši, ka iesaistījušies seksuālās attiecībās ar Džūliju. 2011. gada martā sākta lieta par iespējamu grupveida izvarošanu.

2018.gadā saistībā ar šo lietu tika rosinātas izmaiņas Francijas likumos, kas paredzētu sniegt piekrišanu dzimumattiecībām tikai no 15 gadu vecuma, kas nozīmētu, ka sekss ar jaunāku personu jebkurā gadījumā tiktu uzskatīts par izvarošanu. Valdība šo ieceri neatbalstīja.

Izmeklēšana ilga astoņus gadus, un tā beidzās 2019.gadā ar tiesas lēmumu atsaukt apsūdzības izvarošanā un aizstāt tās ar lēmumu par “abpusēji piekrītošu seksu ar nepilngadīgu personu, kura nav sasniegusi 15 gadu vecumu”.

Pēc šī tiesas lēmuma Džūlija centusies izdarīt pašnāvību. Meitenes ģimene pārsūdzējusi tiesas spriedumu. Pagājušā gada novembrī apelācijas sūdzība tika noraidīta, jo tiesa nolēma, ka Džūlija ir piekritusi dzimumaktiem.

Aicina mainīt pazemojošo tiesu praksi

Feministu grupa "l’Amazone" bija viena no tām, kas piekrita piedalīties svētdienas protestos. "10 gadus viņi cīnījās vieni, tagad viņiem pievienojas tūkstošiem feministu no visas Francijas," sacīja "l’Amazone" pārstāve Margarita Šterna. "Mēs pieprasām tiesāt ugunsdzēsējus par izvarošanu un nevis par “seksuālu pārkāpumu”. Šai misogēnijas kultūrai mūsu tiesās ir jābeidzas."

Prokurors no Džūlijas lietas sagaida izmaiņas tiesu praksē. Būtu jāatceļ norma, ka upurim, kurš ir jaunāks par 15 gadiem, jāpierāda fakts, ka viņa izvarošanā pielietots spēks vai cita vardarbības izpausme.

Džūlijas advokāte Marjolaine Vignola saka, ka šajā tiesas prāvā saskatāmi visi stereotipi par izvarošanu: "Tiesneši un psihiatri apgalvo, ka Džūlija ir mele, ka viņa ir piekritusi seksam ar visiem šiem vīriešiem, un ka viņa melo par izvarošanu, jo viņai ir kauns par sevi."

Aicinājumi Francijā ar likumu noteikt vecumu, līdz kuram personu nedrīkst iesaistīt seksuālās attiecībās, pēdējā laikā pieaug. Pagājušajā mēnesī senāts atbalstīja ieceri par šo vecumu noteikt 13 gadus, bet bērnu tiesību aizsargi uzskata, ka šis slieksnis ir pārāk zems.