foto: REUTERS/SCANPIX
"Apsēdies, muļķe!" - popzvaigznei Riannai lūdz nebāzt degunu Indijas darīšanās
Barbadosiešu popzvaigzne Rianna
Pasaulē
2021. gada 3. februāris, 11:53

"Apsēdies, muļķe!" - popzvaigznei Riannai lūdz nebāzt degunu Indijas darīšanās

Jauns.lv

Indiešu zemnieki izpelnījušies vispasaules uzmanību pēc tam, kad barbadosiešu popzvaigzne Rianna tviterī izteica atbalstu viņu protestiem, kas atsevišķās Indijas daļās izraisījuši lielu haosu. Indijas amatpersonas norāda, ka šāda dziedātājas neapdomīga iejaukšanās ir bezatbildīga, raksta "Reuters".

Jau kopš pērnā gada beigām desmitiem tūkstoši indiešu zemnieku rīko nemierus un protestē pret jaunajām lauksaimniecības reformām. Viņi bažījas, ka tās padarīs viņus atkarīgus no lielajām korporācijām.

Kā norāda Indijas valdība, reformas izstrādātas, lai lauksaimniekiem palīdzētu un padarītu nozari efektīvāku.

Pagājušajā nedēļā protesta kampaņa, kas līdz šim noritēja lielākoties mierīgā gaisotnē, kļuva vardarbīga pēc tam, kad protestētāji ar traktoriem ieradās Indijas galvaspilsētā Ņūdeli, kur stājās pretī policijai, kas atbildēja ar asaru gāzi un nūju sitieniem. Viens zemnieks gāja bojā, bet ievainoti vismaz 86 policisti.

Kā miermīlīgs zemnieku protests Indijā pārtapa grautiņos ar zobeniem un stekiem

Indiešu zemnieki izpelnījušies vispasaules uzmanību pēc tam, kad barbadosiešu popzvaigzne Rianna tviterī izteica atbalstu viņu protestiem, kas atsevišķās Indijas daļās ...

gallery icon

Pēc šiem notikumiem bloķēti vairāki lielie ceļi, kas ved uz Ņūdeli, un ielās izveidotas barikādes. Vairākās vietās atslēgts internets.

"Kāpēc mēs nerunājam par šo?" daloties ar CNN veidotu rakstu par zemnieku un policistu sadursmēm Indijā, otrdienas vakarā tviterī ierakstīja popzvaigzne Rianna. Dziedātājai sociālajā vietnē seko vairāk nekā 100 miljoni lietotāju, tāpēc ieraksts ātri vien izpelnījās starptautisku ievērību. Pie ieraksta viņa pievienoja arī mirkļbirku #FarmersProtest.

Jau pēc dažām stundām uzmanību notikumiem Indijā pievērsa arī pašreizējās ASV viceprezidentes Kamalas Harisas māsas meita, juriste Mēna Harisa, kā arī vides aktīviste Grēta Tūnberga.

Daudzi cilvēki pie Tūnbergas ieraksta norāda, ka ir neizpratnē, kāpēc vides aktīviste atbalsta vardarbīgus protestus, kuros turklāt izmantoti videi ļoti nedraudzīgi traktori.

Indijas amatpersonas norādījušas, ka šie sabiedrībā populāro ārvalstu cilvēku komentāri nebija "ne precīzi, ne atbildīgi". 

"Ļoti mazai lauksaimnieku daļai" bija problēmas ar jaunajiem likumiem, un dažas grupas mēģināja mobilizēt starptautisku atbalstu pret Indiju, teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Pirms steidzaties komentēt šādus jautājumus, mēs aicinām noskaidrot faktus un pareizi izprast situāciju," teikts paziņojumā.

Mēnešiem ieilgušos protestus vada sikhu lauksaimnieki no Pendžābas štata Indijas ziemeļos. Šī kopiena ir vienota visā pasaulē, tāpēc nereti organizējusi protestus arī Austrālijā, Lielbritānijā un ASV.

foto: REUTERS/SCANPIX
Zemnieku protests Indijā

Indiešu aktrise Kangana Ranauta protestējošos zemniekus raksturojusi kā "teroristus, kuri cenšas sašķelt Indiju". Ranauta uz dziedātājas Riannas ierakstu atbildējusi skarbi: "Apsēdies, muļķe, mēs nepārdodam savu tautu kā jūs."

Neskatoties uz to, daudzi indieši izteikuši pateicību popzvaigznei par atbalstu.

Indijas premjerministra Narendras Modi vadītajai nacionālistu valdībai zemnieku nemieri ir lielākais izaicinājums kopš nākšanas pie varas 2014.gadā. Gandrīz 70% strādājošo Indijā pelna iztiku ar lauksaimniecību.

Valdība uzstāj, ka reformas ļaus zemniekiem pārdot savu saražoto produkciju arī privātiem pircējiem, ne tikai valsts tirgos, turklāt piedāvājusi apturēt reformas uz 18 mēnešiem, bet zemnieku savienības vēlas, lai tās tiek pavisam atceltas.

Valdība apgalvo, ka opozīcijas partijas, kas lielākoties atbalstījušas protestus, manipulē ar zemniekiem.