foto: CAMERA PRESS/EIDON / Vida Press
Navaļnijs un Tūnberga izvirzīti Nobela Miera prēmijai
Starp nominantiem ir Tūnberga, Navaļnijs, PVO un tās programma COVAX
Pasaulē
2021. gada 1. februāris, 08:15

Navaļnijs un Tūnberga izvirzīti Nobela Miera prēmijai

Jauns.lv / LETA

Starp Norvēģijas parlamentāriešu atbalstītajiem kandidātiem, kas izvirzīti uz šī gada Nobela Miera prēmiju, ir Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, Pasaules Veselības organizācija (PVO) un vides aktīviste Grēta Tūnberga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesības ierosināt kandidatūras uz Nobela miera prēmiju ir valstu parlamentu un valdību locekļiem, universitāšu profesoriem un līdzšinējiem prēmijas laureātiem, un to pieteikšanas process noslēdzās svētdien.

Norvēģijas parlamenta locekļu atbalstītie kandidāti kļuvuši par laureātiem katru gadu kopš 2014.gada, izņemot tikai 2019.gadu, un Oslo Miera pētījumu institūta direktors Henriks Urdals atzinis, ka "pēdējo gadu tendence ir visai satriecoša".

Norvēģijas Nobela komitejai, kas lemj par balvas piešķiršanu, kandidāti un to izvirzītāji jāpatur noslēpumā 50 gadus.

Taču savu izvēli var atklāt kandidātu izvirzītāji.

Kā aģentūrai "Reuters" atklājuši aptaujātie norvēģu likumdevēji, starp nominantiem ir Tūnberga, Navaļnijs, PVO un tās programma COVAX, kas gādā par to, lai nabadzīgajām valstīm tiktu nodrošināta taisnīga piekļuve vakcīnām pret Covid-19.

Tūnberga izvirzīta kā viena no visietekmīgākajām balsīm cīņā pret klimata pārmaiņām, un nomināciju izpelnījusies arī viņas dibinātā kustība "Piektdienas nākotnei".

Vides aktīvistes Grētas Tūnbergas dzīve

gallery icon
57

Navaļniju "par viņa pūliņiem panākt miermīlīgu Krievijas demokratizāciju" izvirzījuši krievu akadēmisko aprindu pārstāvji.

Alekseja Navaļnija un viņa sievas Jūlijas dzīve "Instagram" mirkļos

gallery icon
31

Starp izvirzītajiem ir arī Baltkrievijas opozīcijas pārstāves Svetlana Tihanovska, Marija Koļesņikova un Veronika Cepkalo, kas izpelnījušās atzinību ar savu "cīņu par godīgām vēlēšanām un iedvesmu uz miermīlīgu pretestību".

Uz balvas saņemšanu izvirzīta arī Ungārijas Helsinku komiteja un poļu tienešu organizācija IUSTITIA, kas aizstāv pilsoņtiesības.

Starp citiem nominantiem ir arī bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, NATO, ANO augstākā bēgļu komisāra birojs (UNHCR), Starptautiskā Kosmiskā stacija un Starptautiskā Skautu kustība.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās