Pasaulē
2021. gada 21. janvāris, 06:29

VIDEO: Uz ielas dzīvojošs puisis no Latvijas kļuvis par galveno varoni Īrijas mediju pētījumā par bezpajumtniekiem

Jauns.lv

Īrijas sabiedriskā raidorganizācija RTE 18. janvārī publicēja pētījumu par situāciju ar bezpajumtniekiem valsts galvaspilsētā Dublinā. Publikācijā cita starpā aplūkots arī skaudrais latviešu izcelsmes puiša Dena Orlova stāsts.

“Denam Orlovam ir vien 20 gadi, taču viņš jau mēnešiem rītos pamostas ar stiprām sāpēm kājās. Gulēšana Dublinas ielās uz kartona kastes nebūt nenāk par labu veselībai,” publikāciju iesāk “RTE Investigates” autors Kjerans Dinīns.

Dans Orlovs ir viens no jauniešiem bezpajumtniekiem, kuru dzīvēs ielūkojās žurnālisti. Viņš Īrijā ieradies kopā ar ģimeni pirms desmit gadiem.

Piedāvātā palīdzība reāli nav tik viegli pieejama

Jau 15 gadu vecumā Dens palicis bez pajumtes un turpmākos četrus gadus viņam pajumti sarūpējuši draugi. Taču 2020. gadā no Kildāres puisis pārcēlies uz Dublinu un nonācis uz ielas.

Denam nav sveša nedz ubagošana, nedz citas ciešanas, ko paredz dzīve uz ielas.

Publikācijā tiek arī padziļināti aplūkota reālā situācija Dublinā, proti, tiek uzskatīts, bez pajumtes palikušajiem ir iespēja saņemt vietu speciālos hosteļos, piezvanot uz bezmaksas tālruņa numuru.

Šādas apmešanās vietas esot paredzētas tiem, kas nonākuši Dena situācijā, taču, kā ziņo RTE, aptuveni 27% no bezpajumtniekiem, ar kuriem kontaktējušies RTE pētnieki, apgalvo – kopš pandēmijas sākuma pagājušajā gadā viņiem tikušas atteiktas gultasvietas hosteļos.

Arī Dens pērn vasarā un rudenī vairākkārt esot zvanījis uz Dublinas reģiona bezpajumtnieku administrāciju (DRHE) – iestādi, kura administrē bezpajumtniekiem sniegto palīdzību.

Latviešu puiša vārdā ar DRHE sazinājušies arī pārstāvji no bezpeļņas organizācijas “Feed Our Homeless”, kas Īrijas galvaspilsētā sniedz atbalstu bezpajumtniekiem.

Centieni gan beigušies vien ar to, ka Denisam sagādāts guļammaiss. Viņš neesot no Dublinas, tādēļ neatbilstot kritērijiem, kuri nosaka piekļuvi plašākai palīdzībai.

Kopā ar nabadzību parādās narkotikas

Puisis cita starpā arī atzinies, ka tiekot pakļauts dzīvei uz ielas, viņš ātri vien ticis arī pie atkarības no smagajām narkotikām – heroīna.

“Tas liek man justies labāk. Tas palīdz,” žurnālistiem atzīst Dens, “Esot skaidrā, tu domā par visu, un ir grūti tikt ar galā, kad esi pie skaidra prāta. Vieglāk ir lietot narkotikas, pasmieties un atpūsties, aizmirst par visu vismaz uz dažām stundām.”

Interesanti, ka RTE aptauja liecina – lielāka daļa (54% aptaujāto) gados jaunāku bezpajumtnieku (18 līdz 34 gadi) pirms nonākšanas uz ielas nebija kļuvuši atkarīgi no alkohola narkotikām.

Medija aptauja arī uzrāda, ka vairums to, kuri psihotropās vielas lietojuši jau pirms kļūšanas par bezpajumtniekiem, lielākoties lietojuši heroīnu (54% aptaujāto). Atkarības aptaujāto vidū arī esot viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ viņi palikuši bez pajumtes.

RTE arī atklāj, ka aptuveni mēnesi pēc sarunas ar žurnālistiem, kas notika oktobrī, Dens nonācis Kildares patversmē un ticis pie pagaidu darba.

Tad grūtības sagādājusi nokļūšana līdz darbavietai – nācies pat mērot vairāk nekā stundu garo ceļu kājām.

Īrijas medijs norāda, ka vēl aptuveni divus mēnešus pēc RTE žurnālistu sarunām ar jauno puisi no Latvijas Dens joprojām cīnās ar atkarību, taču vienlaikus turpina kontaktēties ar patversmi centienos tikt pie ilgtermiņa risinājuma mājokļa jautājumam.