Klonu armija: iespaidīgi attēli no uzvaras dienas svinībām Ķīnā. FOTO
Ķīnas armijā šobrīd ir 2,3 miljoni karavīru. Brīžam šķiet, ka parādei visi nomērīti pēc “vienas piegrieztnes” - izskatās perfekti identiski.
Pasaulē
2015. gada 3. septembris, 14:44

Klonu armija: iespaidīgi attēli no uzvaras dienas svinībām Ķīnā. FOTO

Jauns.lv

Ķīna ceturtdien ar armijas parādi Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā atzīmēja 70.gadkārtu kopš uzvaras pār Japānu Otrajā pasaules karā, tomēr uz to ieradās maz Rietumvalstu līderu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sakot runu Tjaņaņmeņas laukuma tribīnē, Ķīnas prezidents Si Dziņpins sacīja, ka “totālā uzvara” pār Japānu “atjaunoja Ķīnas kā lielvalsts statusu pasaulē”.

Pēc 70 lielgabalu salūta 12 tūkstoši karavīru, tai skaitā no Krievijas un vairākām citām valstīm, maršēja pāri laukumam. Viņiem sekoja tanki un raķetes, un laukumu pārlidoja gandrīz 200 lidaparātu.

Ķīnas iepriekš publicētajā parādes viesu sarakstā bija 24 valstu un valdību vadītāji no Baltkrievijas līdz Vanuatu, un starp ievērojamākajiem no tiem bija Dienvidkorejas prezidente Paka Geunhje, Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma. Parādi apmeklēja arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Starp parādes viesiem bija Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, kuru pavadīja viens no viņa dēliem, Kazahstānas un Venecuēlas prezidenti, un Starptautiskās krimināltiesas apsūdzētais Sudānas prezidents Omars al Baširs.

Uz parādi nedevās Ziemeļkorejas līderis Kims Džonguns, kurš vēl nav apmeklējis savas valsts galveno diplomātisko aizstāvi Ķīnu, bet uz to tika nosūtīts Ziemeļkorejā valdošās komunistiskās partijas politbiroja loceklis Čojs Rjonghe.

Parādi neapmeklēja ne Japānas premjerministrs Sindzo Abe, ne kāds cits oficiāls Japānas pārstāvis. Uz to personīgā kārtā ieradās Japānas ekspremjers Tomiiči Murajama, kurš 1995.gadā atvainojās par savas valsts dalību Otrajā pasaules karā.

No Eiropas Savienības valstu un valdību vadītājiem parādi apmeklēja tikai Čehijas prezidents Milošs Zemans. Francija un Itālija nosūtīja uz šo parādi savus ārlietu ministrus, bet ASV, Kanādu un Vāciju pārstāvēja tikai to rezidējošie vēstnieki. Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs apmeklēja parādi, bet ne oficiālā statusā.

BNS/Foto: Reuters