Pasaulē
2020. gada 13. novembris, 07:16

Baltkrievijā miris drošības spēku piekauts Minskas iedzīvotājs

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijā ir miris drošības spēku piekauts Minskas iedzīvotājs Ramans Bandarenka, kurš pēc piekaušanas bija ievietots slimnīcas intensīvās aprūpes nodaļā, ceturtdien ziņoja neatkarīgais telenakāls "Belsat".

31 gadu vecais Bandarenka dzīvoja mājā pie tā sauktā "Pārmaiņu laukuma" un trešdienas vakarā iznāca pagalmā, lai noskaidrotu, kas notiek, kad drošības spēku pārstāvji civildrēbēs noņēma baltsarkanbaltās lentes. 

Drošībnieki viņu aizturēja un pēc tam piekāva mikroautobusā un Iekšlietu ministrijas nodaļā. Bandarenka pēc piekaušanas bezsamaņā atradās reanimācijā slimnīcā un tur nomira.

Ziņu par Bandarenkas nāvi vairākiem medijiem apstiprināja viņa māsa.

"Vakar ap plkst.22 mūsu pagalmā ienāca cilvēki civildrēbēs - divas vai trīs sievietes un  septiņi vīrieši. Viņi sāka griezt lentes," stāstīja vietējā iedzīvotāja Jūlija, kas bija notikuma aculieciniece.

Aculieciniece pastāstīja, ka pagalmā iznāca arī Bandarenka, kurš mēģināja pārtraukt kāda vīrieša sarunu ar vienu no atnākušajiem drošībniekiem civildrēbēs. Drošībnieki piespieda viņu pie zemes, bet pēc tam iemeta mikroautobusā, kas uzreiz aizbrauca.

"Es domāju, ka Ramans tika piekauts vai nu busiņā, vai milicijas nodaļā," piebilda aculieciniece.

Bandarenka tajā pašā naktī tika ievietots slimnīcā ar smadzeņu tūsku, slēgtu galvaskausa-smadzeņu traumu, subdurālām hematomām, sasitumiem un nobrāzumiem. Viņam tika veikta operācija, kas ilga vairākas stundas, bet viņš ceturtdien nomira.

"Izsaku līdzjūtību baltkrievu jaunieša Ramana Bandarenkas, kuru brutāli piekāva Aleksandra Lukašenko rokaspuiši, ģimenei un draugiem. Eiropas Savienībai (ES) ir jānosaka papildu sankcijas tiem, kas izdara šādus noziegumus, un viņus vajag saukt pie atbildības tiesā," tviterī paziņoja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"Esmu šokēts par Ramana Bandarenkas nāvi. Izsaku visdziļāko līdzjūtību viņa ģimenei un draugiem. Ramanam bija tikai 31 gads. Satriecošs režīma cinisms un nežēlība un trula ignorance par tautas centieniem pēc pārmaiņām," tvītoja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām notiekošajos mierīgajos protestos ir zaudējuši dzīvību vēl vismaz četri cilvēki.