foto: AFP/Scanpix
Kāpēc vēlēšanu dienā apmeklēja kapsētu? Skaidrojam, kas ir Džo Baidena dzīves traģēdijas
Pasaulē
2020. gada 4. novembris, 19:05

Kāpēc vēlēšanu dienā apmeklēja kapsētu? Skaidrojam, kas ir Džo Baidena dzīves traģēdijas

Jauns.lv

Demokrātu izvirzītais bijušais viceprezidents Džo Baidens, kurš šobrīd kandidē uz ASV prezidenta amatu, ne reizi vien savā politiskajā karjerā runājis par paša personīgajām dzīves traģēdijām. Arī vēlēšanu dienu viņš iesāka, publiski atrādot, ka apciemo sava dēla kapu, ziņo "Independent".

Pirmā traģēdija: zaudē meitu un pirmo sievu

Pirmo traģēdiju savā dzīvē Baidens piedzīvoja 1972. gadā - 30 gadu vecumā, kad bija ievēlēts par Delavēras senatoru. Nedēļu pirms stāšanās amatā autoavārijā dzīvību zaudēja viņa sieva Nīlija un tikai gadu vecā meitiņa Naomi. 

Tolaik automašīnā atradās arī Baidena dēli - Hanters un Džozefs Robinets (saukts arī par Bo Baidenu), kuri no avārijā gūtajām traumām izdzīvoja. 

Džo Baidens ar sievu Džilu Baidenu

gallery icon

Piecus gadus vēlāk viņš apprecējās ar Džilu Džeikobu, kura tolaik kļuva par abu dēlu pamāti. Džilu dēli pieņēma. 2012. gadā Džozefs publiski arī bija izteicies, ka viņam tagad esot divas mātes. 

Jāpiebilst, ka laulībā ar Džilu piedzimusi meita Ešlija.

Otrā traģēdija: zemes klēpī gulda dēlu 

Baidena dēls Džozefs Robinets izvēlējās iet tēva pēdās un arī iesaistījās politiskajā dzīvē, kļūstot par Demokrātu partijas biedru.

No 2007. gada līdz 2015. gadam Džozefs bija Delavēras štata ģenerālprokurors.

foto: AFP/Scanpix
Baidens ar dēlu Džozefu.

Pirms tam dienēja Delavēras Nacionālajā gvardē un vēlāk bija nosūtīts uz Irāku.

2015. gadā Džozefs 46 gadu vecumā devās mūžībā. Viņam bija diagnosticēts smadzeņu vēzis. 

foto: The News Journal-USA TODAY NETWO/ Vida Press

Vēlēšanu dienu iesāk ar kapsētas apmeklējumu

Nenoliedzami, traģēdijas iezīmē viņa politisko figūru. Tomēr jāpiebilst, ka kapsētā Baidens redzēts vairākkārt - ne tikai reizēs, kad nepieciešams ieņemt kādu politiski emocionālu tēlu. 

Vēlēšanu dienā arī viņa sieva Džila mikroblogošanas vietnē "Twitter" bija ierakstījusi, ka Džo saprot ģimenes, kurās zaudēts tuvinieks, jo pats to piedzīvojis. 

Protams, ka pandēmijas laikā, kad neskaitāmi daudz ģimeņu piedzīvojušas tuvinieku zaudējumu, šāds tēls var iedarboties uz attiecīgo auditoriju. 

foto: AFP/Scanpix

Ja ievēlēs, būs vecākais ievēlētais prezidents ASV vēsturē

Džo Baidens ir 77 gadus vecs un, ja tiks ievēlēts – būs vecākais inaugurētais prezidents ASV vēlēšanu vēsturē. Viņš par savu viceprezidentu izvēlējies Kamalu Harisu, kas – ja tiks iecelta, būs pirmā ASV afroamerikāņu un indiešu viceprezidente vēsturē. Baidens uzvaras gadījumā sola katram amerikānim bezmaksas Covid-19 vakcīnu. Viņa politiku uzskata par demokrātisku, un viņš vairākkārt to ir pierādījis darbā valdībā, strādājot pie civilajām reformām. Viņš neatbalsta sienas būvēšanu uz ASV-Meksikas robežas, norādot, ka tas neatbilst ASV idejai.

Uz papīra, uz skārienjūtīgā ekrāna vai pa pastu: tā prezidentu vēlē amerikāņi

Šodien ASV notiek prezidenta vēlēšanas, kurās pašreizējam Baltā nama saimniekam Donaldam Trampam pretī stāsies bijušais viceprezidents Džo Baidens.

gallery icon

Ekonomiskās krīzes laikā strādāja pie nodokļu izmaiņām, kas iedzīvotājiem palīdzēja vieglāk no tās atgūties. Baidens publiski iestājies par seksuālo minoritāšu tiesībām Čečenijā, Krievijā un ASV armijā. Tāpat Baidens palīdzējis ierobežot kaujas ieroču lietošanu un vardarbību pret sievietēm.

Tramps pret Baidenu. 2020. gada vēlēšanu kampaņu pēdējie metri

gallery icon

Baidens uz prezidenta amatu kandidē jau trešo reizi. Iepriekš kandidējot 1988. gadā, viņš tika pieķerts plaģiātismā, “aizņemoties” publisku runu no britu politiķa. Pēc neveiksmīga kampaņas sākuma 2008. gadā viņš savu kandidatūru atcēla vēlreiz. Iepriekšējās ASV vēlēšanās viņš sevi kā kandidātu nepieteica un divus termiņus aizvadīja kā ASV viceprezidents, līdzās prezidentam Barakam Obamam.

Džo Baidens 2016. gadā viesojas Rīgā

Džo Baidens viesojas Rīgā

gallery icon