foto: AFP/Scanpix
Terorakts Vīnē: pie sinagogas notikusi apšaude, policija ielās meklē uzbrucējus
Pasaulē
2020. gada 2. novembris, 22:15

Terorakts Vīnē: pie sinagogas notikusi apšaude, policija ielās meklē uzbrucējus

Jauns.lv

Austrijas galvaspilsētā Vīnē pie sinagogas pirmdienas vakarā pēc plkst. 20 notikusi apšaude, vēsta ārvalstu mediji. Nogalināti divi cilvēki, tostarp viens uzbrucējs, bet ievainoti vēl vairāki cilvēki.

Policisti Vīnē meklē teroristus

Vīnes centrā pirmdienas vakarā notikusi apšaude un ievainoti vairāki cilvēki, tviterī paziņojis Vīnes policijas departaments.

gallery icon

Vīnes policija sociālajā vietnē "Twitter" apstiprinājusi, ka viens cilvēks gājis bojā, vairāki, tostarp policists, ir smagi ievainoti. Uzbrukumi notikuši vismaz 6 vietās pilsētā. Visas atrodas ne vairāk kā 10 minūšu gājiena attālumā viena no otras.

Tikmēr Austrijas medijs "Kurier" ziņo pat par 7 upuriem un 15 cietušajiem slimnīcās, savukārt raidorganizāciju ORF ziņo, ka miruši ir "vairāki cilvēki". 

Vīnes mērs Mihails Ludvigs apstiprinājis, ka viens no mirušajiem ir nejaušs garāmgājējs, savukārt septiņi cilvēki smagi ievainoti. Nogalinātais uzbrucējs, iespējams, nēsājis sprāgstvielu jostu, tāpēc viņa līķis tiks pārbaudīts.

Austrijas iekšlietu ministrs Karls Nēamers telefona sarunā ar Austrijas raidorganizāciju ORF apstiprināja, ka noticis terorakts. Pēc plkst. 23 pēc vietējā laika Nēamers televīzijā paziņojis, ka uzbrucēju meklēšana turpinās, aicinot visus iedzīvotājus palikt mājās. "Viņi ir bruņoti un bīstami," teica ministrs.

Uz pilsētu nosūtīti bruņotie spēki.

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs norāda, ka terorakts sagatavots "ļoti profesionāli". Vīnē drošības situācija vērtējama kā "ļoti saspringta". Tas, vai cilvēki no rīta atkal varēs normāli iziet ielās, ir atkarīgs no gaidāmās nakts, viņš norādīja. Briesmas vēl nav pilnībā novērstas un policija aktīvi strādā.

Terorakts noticis vienu dienu pirms Austrijā sākas daļēja karantīna, kas paredz kultūras iestāžu un izklaides vietu slēgšanu. Iespējams, liela daļa Vīnes iedzīvotāju šo vakaru vēl pēdējo reizi gribēja izbaudīt, atpūšoties bāros un restorānos.

Ziņu aģentūra APA, atsaucoties uz Iekšlietu ministriju, vēstī, ka viens uzbrucējs ir nogalināts. Aculiecinieks nofilmējis brīdi, kad četri aizturētie padodas Vīnes policijai. Kopējais uzbrucēju skaits nav zināms.

Policija aicināja iedzīvotājus izvairīties no publiskām vietām un nebraukt ar sabiedrisko transportu. Policija ziņo, ka sabiedriskajam transportam dots rīkojums neapstāties pieturvietās pilsētas centrā.

Austriešu perkusionists Martins Grubingers pagarinājis savu koncertu, lai viesi nepamestu telpas.

foto: AFP/Scanpix

"Kurier" ziņo, ka ap plkst. 21.15 pilsētā nograndis sprādziens, bet pēc tam atskanējuši šāvieni. Aculiecinieki vietējai televīzijai stāstījuši, ka dzirdējuši pat 50 šāvienus. Vīnes ebreju kopienas vadītājs Oskars Doičs tviterī raksta, ka nav skaidrs, vai sinagoga ir bijis mērķis, bet apšaudes laikā tā bija slēgta. Terorakta motīvi nav skaidri.

Internetā publiskotos video redzami bēgoši cilvēki un dzirdams šāvienu troksnis.

Video redzams, kā cilvēki pie kāda bāra aprūpē vienu no apšaudē cietušajiem. 

 Policisti uzbrucēju meklē arī restorānos.

Čehijas policija paziņoja, ka ir sākusi automašīnu un pasažieru izlases pārbaudes uz robežas ar Austriju.

Teroraktu nosodījušas vairāku valstu amatpersonas, tostarp Francijas prezidents Emanuels Makrons un Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Latvijas Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu latviešiem Vīnē.