foto: AP/Scanpix
ASV pēc teju 70 gadu pārtraukuma nāvessods tiks izpildīts sievietei
Liza Montgomerija
Pasaulē
2020. gada 18. oktobris, 09:41

ASV pēc teju 70 gadu pārtraukuma nāvessods tiks izpildīts sievietei

Jauns.lv

ASV pirmo reizi kopš 1953.gada izpildīs nāvessodu sieviešu kārtas ieslodzītajai. Lizu Montgomeriju, kura 2004.gadā pastrādājusi nežēlīgu slepkavību un nolaupījusi bērnu, ASV Federālā tiesa notiesāja 2007.gadā.

52 gadus vecajai Montgomerijai šī gada 8. decembrī Indianā ieplānots veikt letālu injekciju.

Pēdējā sieviete, kurai ASV valdība izpildījusi nāvessodu, bija Bonija Hedija, kura pēc sešgadīga zēna nolaupīšanas un noslepkavošanas 1953. gadā nomira gāzes kamerā.

Montgomerija notiesāta ar nāvi par īpaši nežēlīgu slepkavību, ko pastrādājusi 2004. gadā. Tieslietu ministrijas paziņojumā presei teikts, ka sieviete 2004. gada decembrī braukusi no Kanzasas un Misūri pie 23 gadus vecās Bobijas Džo Stinetas, lai, domājams, iegādātos kucēnu. 

"Nonākot dzīvesvietā, Montgomerija uzbruka Stinetai, kura bija astotajā grūtniecības mēnesī, un viņu žņaudza, kamēr viņa zaudēja samaņu," teikts ziņojumā. "Izmantojot virtuves nazi, Montgomerija iegrieza Stinetai vēderā, pēc kā grūtniece atguvusi samaņu. Sākās cīņa, un Montgomerija savu upuri nožņaudza. Tad Montgomerija izņēma bērnu no Stinetas ķermeņa, paņēma sev līdzi un tēloja, ka tas ir viņas pašas bērns."

Vēlāk tiesā atklājies, ka Montgomerija, kurai pašai jau bija 4 bērni, vēl pirms slepkavības visiem stāstījusi, ka ir stāvoklī, turklāt rādījusi arī attēlus no ultrasonogrāfijas, kas izrādījušies zagti no tīmekļa. Viņai esot ticējis pat pašas vīrs, kurš vēlāk tiesā apgalvojis, ka tā neesot bijusi pirmā reize, kad sieva tēlojusi, ka ir stāvoklī. Tāpat atklāts, ka Montgomerija internetā meklējusi, kā veikt ķeizargriezienu.

No mātes vēdera izgrieztā meitenīte bijusi labā veselības stāvoklī un atdota tēvam.

Montgomerijas advokāti gan uzstājuši, ka slepkava bērnībā cietusi no vardarbības, kuru rezultātā viņai radušies smadzeņu bojājumi. Viņa esot garīgi slima, tāpēc nāvessods nav atbilstošs. Tomēr 2007.gadā ASV Federālā tiesa un zvērinātie vienbalsīgi lēmuši par nāvessodu. 

Šī gada decembrī nāvessodu paredzēts izpildīt arī Brendonam Bernardam, kurš 1999.gadā notiesāts par divu cilvēku slepkavību.

ASV ģenerālprokurors Viljams Bārs stāsta, ka šie noziegumi ir "īpaši zvērīgas slepkavības".

Nāvessods ASV

Saskaņā ar ASV tieslietu sistēmu noziegumus var tiesāt vai nu federālajās tiesās, kas uzskatāms par valsts līmeni, vai štatu tiesās, kas ir reģionālais līmenis.

Nāvessodu štatu un federālā līmenī ASV aizliedza 1972. gadā ar Augstākās tiesas lēmumu. 1976. gadā Augstākā tiesa atkal ļāva štatiem atjaunot nāvessodu, un 1988. gadā valdība pieņēma tiesību aktus, kas to atkal padarīja pieejamu federālā līmenī.

Augstākais soda mērs tiek piemērots 31 ASV štatā, taču federālā valdība tā izpildi apturēja 2003. gadā.

Saskaņā ar ASV Nāvessodu informācijas centra apkopotajiem datiem laika posmā no 1988. līdz 2018. gadam uz nāvi Federālajā tiesā tikuši notiesāti 78 cilvēki, bet tikai trīs nāvessodi reāli tikuši izpildīti.

Zināms, ka ASV federālā valdība lēmusi atkal atsākt nāvessodu izpildi 2019.gadā.