foto: REUTERS/SCANPIX
NATO satrauc Turcijas lēmums mācībās pielietot Krievijas zenītraķešu sistēmu
Pasaulē
2020. gada 17. oktobris, 18:32

NATO satrauc Turcijas lēmums mācībās pielietot Krievijas zenītraķešu sistēmu

Jauns.lv / LETA

 NATO paudusi satraukumu par Turcijas lēmumu pirmo reizi mācībās pielietot no Krievijas iepirkto zenītraķešu sistēmu S-400.

"Šī sistēma var apdraudēt sabiedroto lidmašīnas un var ietekmēt attiecības starp NATO sabiedrotajiem," sestdien aģentūrai DPA atzinusi alianses pārstāve. "Tas ir nacionāls lēmums, kas jāpieņem Turcijai, taču S-400 nevar tikt integrēta NATO pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmā."

"Ir svarīgi, lai Turcija turpinātu sadarboties ar citiem sabiedrotajiem, lai rastu alternatīvus risinājumus," piebildusi NATO pārstāve.

Turku mediji vēsta, ka Turcija piektdien veikusi pirmās šaušanas mācības ar Krievijas pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu S-400.

Raķete S-400 tikusi izšauta no Melnās jūras piekrastes pilsētas Sinopas.

"Jebkādi Turcijas veikti S-400 izmēģinājumi, ja tie apstiprināsies, būs nožēlas vērti," atzinusi NATO pārstāve.

Līdzīgi reaģējusi arī Vašingtona.

Turcijai sistēmas S-400 tika piegādātas pagājušajā gadā un šis Ankaras solis īpaši saasināja attiecības ar ASV, jo pastāv risks, ka tiks nopludināta sensitīva tehniskā informācija, ja S-400 tiks lietota līdzās Rietumu sistēmām, piemēram, jaunajiem iznīcinātājiem F-35.

Turcija bija pasūtījusi 100 iznīcinātājus F-35, un tās aizsardzības rūpniecība bija iesaistīta jauno iznīcinātāju piegāžu ķēdē, līdz pagājušā gada jūlijā, kad bija pabeigta Ankaras vienošanās ar Maskavu par S-400 iegādi, tika no programmas izslēgta.

Tikmēr Ankara apgalvo, ka tai nepieciešama pašai sava pretgaisa aizsardzības sistēma, ņemot vērā pilsoņkaru, kas pārņēmis kaimiņos esošo Sīriju.

Vienlaikus Turcija žēlojas, ka tās sabiedrotie NATO nav tai piedāvājuši nekādus alternatīvus risinājumus.