foto: AFP/Scanpix
Par Skotijas neatkarību šobrīd iestātos rekordliels iedzīvotāju skaits
Pasaulē
2020. gada 14. oktobris, 18:40

Par Skotijas neatkarību šobrīd iestātos rekordliels iedzīvotāju skaits

Jauns.lv / LETA

Atbalsts Skotijas neatkarībai sasniedzis rekordaugstu līmeni, un šobrīd atdalīšanos no Apvienotās Karalistes atbalsta 58% vēlētāju, liecina trešdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, kuru veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Ipsos Mori", laikā no 2. līdz 9.oktobrim visā Skotijā intervējot 1045 pieaugušos, tikai 42% respondentu atbalstījuši palikšanu Lielbritānijas sastāvā.

Aptauja liecina arī par spēcīgu atbalstu Skotu Nacionālajai partijai (SNP), kuras līdere Nikola Stērdžena, kas ieņem Skotijas premjerministra amatu, bauda plašu sabiedrības atzinību par veidu, kādā reģiona valdība cīnās ar Covid-19 pandēmiju.

Apmēram 72% skotu ir apmierināti ar Stērdženas veikumu.

Tūkstošiem cilvēku demonstrācijā Skotijā atbalsta neatkarību no Lielbritānijas

Skotijas lielākajā pilsētā Glāzgovā sestdien 20 000 cilvēku piedalījās demonstrācijā, paužot atbalstu Skotijas neatkarībai no Lielbritānijas.

gallery icon
61

Nākamās Skotijas reģionālā parlamenta vēlēšanas paredzētas 2021.gada maijā, un SNP ir lielas izredzes tajās atkal uzvarēt, kas savukārt pastiprinās prasības sarīkot vēl vienu neatkarības referendumu.

Iepriekšējā referendumā, kas notika 2014.gadā, 55% skotu nobalsoja par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu, kamēr neatkarību atbalstīja tikai 45%.

Stērdžena ir apsolījusi nosaukt atkārtotā referenduma jeb "indyref2" datumu un formulēt tā nosacījumus vēl līdz nākamā gada maijam.

Tūkstošiem cilvēku gājienā Edinburgā pauž atbalstu Skotijas neatkarībai

Tūkstošiem cilvēku sestdien Edinburgā vienojās gājienā Skotijas neatkarībai, un vietējā deputāte paziņoja, ka gājienā piedalījušies 250 000 cilvēku.

gallery icon
31

SNP uzstāj, ka ir radušies jauni apstākļi vēl viena referenduma sarīkošanai, jo 2016.gadā notikušajā referendumā par breksitu vairums skotu nobalsoja par palikšanu Eiropas Savienībā (ES), kamēr visas Apvienotās Karalistes mērogā vēlētāji atbalstīja aiziešanu no bloka.

Stērdžena arī apgalvo, ka breksits "pilnīgi nevajadzīgi" vēl vairāk sarežģījis Cobid-19 radītās problēmas.