foto: AFP/Scanpix
Mišela Obama videovēstījumā skarbi kritizē Trampu un pauž atbalstu Baidenam
Bijusī ASV pirmā lēdija Mišela Obama
Pasaulē
2020. gada 18. augusts, 08:10

Mišela Obama videovēstījumā skarbi kritizē Trampu un pauž atbalstu Baidenam

Jauns.lv / LETA

ASV pirmdienas vakarā sākās Demokrātu partijas nacionālais konvents, kurā bijušais viceprezidents Džo Baidens tiks oficiāli izvirzīts par partijas kandidātu novembrī paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

Četru dienu konventa norises vieta ir Milvoki, taču koronavīrusa pandēmijas dēļ konvents notiek galvenokārt virtuāli un tiek straumēts interneta tiešraidē.

Konventa moderatore ir aktrise Eva Longorija.

Konventu ar video ierakstītu runu atklāja bijusī pirmā lēdija Mišela Obama, kura kritizēja prezidentu Donaldu Trampu kā nekompetentu prezidentu, kuram "pilnībā trūkst empātijas".

"Kad vien mēs raugāmies uz Balto namu pēc kādas vadības vai mierinājuma vai stabilitātes iespaida, mēs tā vietā saņemam haosu, sašķeltību un pilnīgu un galīgu empātijas trūkumu," videovēstījumā paziņoja Obama.

"Donalds Tramps ir nepareizais prezidents valstij. Viņam tas acīmredzami nav pa spēkam. Viņš netiek līdzi laikam. Viņš vienkārši nav tas, kas mums ir vajadzīgs," sacīja Obama.

"Ja jūs domājat, ka lietas droši vien nevar kļūt sliktākas, tās var un tās kļūs, ja mēs neveiksim izmaiņas šajās vēlēšanās. Lai mums būtu kāda cerība izbeigt šo haosu, mums jābalso par Džo Baidenu tā, it kā mūsu dzīvības būtu atkarīgas no tā."

Uzrunu teica arī Baidena galvenais sāncensis par nomināciju prezidenta amatam senators Bērnijs Sanderss, kurš pauda atbalstu Baidena nominācijai un brīdināja, ka Tramps ved valsti uz autoritārismu.

Otrdien runu teiks arī bijušais prezidents Bils Klintons un bijusī otrā lēdija Džila Baidena, trešdien - eksprezidents Baraks Obama un Baidena izraudzītā viceprezidenta amata kandidāte, senatore Kamala Harisa.

foto: AP/Scanpix
Prezidenta kandidāts Džo Baidens

Konventa kulminācija gaidāma ceturtdien, kad Baidens teiks runu, kurā pieņems partijas nomināciju prezidenta amatam. Nominācijai nepieciešamo delegātu skaitu Baidens nodrošināja, jūnijā uzvarot priekšvēlēšanās.

Republikāņu partijas konvents, kurā otrajam prezidenta amata termiņam oficiāli tiks izvirzīts Donalds Tramps, sāksies 24.augustā. Arī tas notiks virtuāli.

Prezidenta vēlēšanas paredzētas 3.novembrī.

Sabiedriskās domas aptaujās Tramps pašlaik atpaliek no Baidena.