Pasaulē
2020. gada 7. augusts, 13:53

"Viss kļūs tikai sliktāk" - Beirūtas sprādzienā izdzīvojusī igauniete dalās pārdomās par notikušo

Jauns.lv

Sprādziens, kas otrdien nogranda Libānas galvaspilsētas Beirūtas ostu, izraisīja sitienu arī pa igaunietes Elizabetes Vianlasas dzīvojamo māju.

"Es biju mājās un izdzirdēju uz ielas sprādzienus. Sākumā tie bija nelieli," piedzīvotajā medijam "Postimees" dalās igauniete.

Kopš pagājušajā gada rudens Libānā notikuši pretvaldības protesti, kuru laikā ik pa brīdim kaut kas uz ielas dārdēja, tāpēc Elizabete uzreiz nepadomāja, ka notiks tik lielas šausmas.

"Bet dūmi kļuva arvien biezāki un tad bija spēcīgs sprādziens, man no rokām izlidoja telefons. Es tūlīt meklēju patvērumu," jaunā sieviete stāvējusi uz balkona un pārliecinājusies, ka neviens no ģimenes nav cietis, devās ārā uz ielas, kur jau atradās asinīm notraipīti cilvēki.

foto: REUTERS/SCANPIX

"Mājās visi skapji bija apgāzti otrādi, apkārt mētājās stikli. Izsistas koridora durvis. Uz ielas valdīja panika." Elizabete ar vīramāti bija laukā, bet telefonu aizmirsa mājās. Lūdza kaimiņam piezvanīt viņas vīram. Drīz vien viņa pārliecinājusies, ka ar vīru viss ir kārtībā.

Dienu pēc sprādziena Elizabete devās apskatīt, kas notiek viņas dzīvesvietas apkārtnē. Viņas mājai bija izdauzīti stikli un izsistas durvis, mājas sienās caurumi. Cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai atgūtos no šādas traģēdijas? Uz šo jautājumu Elizabete nespēj atbildēt.

foto: REUTERS/SCANPIX

Pagājušajā rudenī smagas ekonomiskās krīzes dēļ valstī sākās pretvaldības protesti, pēc tam nāca Covid-19 pandēmija, bet tagad valūta Libānā arvien krītas. "Liela daļa preču tiek importētas, bet osta ir iznīcināta, nav skaidrs, kā preces vispār tik nogādātas valstī. Paredzēt tālāko es nevaru, bet izskatās, ka būs tikai sliktāk." 

Par palīdzību no valsts Libānā dzirdams maz, taču par laimi esot daudz brīvprātīgo, kuri uzreiz pēc sprādziena devās palīgā upuriem. Piemēram, daļa viesnīcu piedāvā bezmaksas naktsmājas. Arī Elizabete otro nakti pavada viesnīcā.

foto: AFP/Scanpix

Daļa brīvprātīgo pilsētā ieradušies ar autobusiem. Kā norāda Elizabete, precīzi notikušā iemesli joprojām nav zināmi. Saskaņā ar izplatītāko no versijām, uzsprāgusi noliktava, kur atradās amonija nitrāts: "Es saprotu, ka tas bija nelaimes gadījums."

Libānai ir lielākais valsts parāds pasaulē. Galvenā politiskā problēma esot korupcija un nespēja realizēt ekonomiskās reformas. Kopš pilsoņu kara sākuma – 45 gadus atpakaļ – Libānā joprojām nav normālas elektrības un dzeramā ūdens apgādes.

Glābšanas darbi Beirūtā turpinās

Beirūtā piektdien turpinās glābšanas darbi, meklējot cietušos un bojāgājušos otrdien notikušajā sprādzienā ostā. Teritorijā, kur notika sprādziens, glābēji ar ceļamkrāniem ...

gallery icon